16 maj 2024

Carrie Soto är tillbaka av Taylor Jenkins Reid

Det finns inget utom att vinna eller förlora.

Carrie Soto är den bästa kvinnliga tennisspelare världen någonsin skådat. Hon har slagit alla rekord och tagit tjugo Grand slam-titlar, men hon har också offrat allt för framgången.

När hon strax efter trettio går i pension har hon plötsligt ingenting, och när hon några år senare blir fråntagen sitt US Open-rekord fattar hon det ödesdigra beslutet att gå tillbaka till tennisen.

Men media hånar henne, kroppen är inte vad den brukade vara och dessutom tvingas hon träna med en man som hon en gång nästan öppnade sitt hjärta för och som även han visar sig ha något att bevisa innan han ber upp tennisen för alltid.

Carrie Soto är tillbaka är Taylor Jenkins Reids mest sårbara och gripande berättelse hittills, om en person som läsare av Malibu brinner känner till sedan innan.

Äntligen är de sista raderna lyssnade på och jag kan andas ut! Vilken spännande och fascinerande bok!! Hur kan en bok där en stor del av handlingen kretsar kring tennis vara så underhållande och en riktig bladvändare? Även för mig som inte är speciellt intresserad av sport och ännu mindre intresserad av tennis? Helt plötsligt befinner jag mig i tennisvärlden och hejar glatt på Carrie, för visst kommer hon att klättra på världsrankingen igen? Kanske till och med återta rekordet? Själv valde jag att lyssna på  boken, vilket givetvis bidrog till att handlingen blev ännu mer fartfylld och medryckande. För rycktes med i handlingen gjorde jag verkligen! Men boken är givetvis inte en bara bok som kretsar kring tennisen. Utan det är samspelet mellan de olika personerna som skapar spänningen. Personerna och relationerna mellan dem. Känslorna blir så påtagliga att du kan ta på dem. Taylor Jenkins Reid har verkligen gjort det igen! Hon har skrivit en oemotståndlig bok som jag älskar från första sidan! Jag vet inte hur hon gör det, men på något sätt talar hennes romaner till mig. Handlingen, språkbruket, tempot och fascinerande personligheter gör att jag inte kan motstå det hon skapar. Jag som läsare får ta del av en spännande värld och i detta fall är det tennisvärlden, som jag bjuds in i och fascineras av. Så läs den här boken, oavsett om du tycker om tennis eller inte. Kan jag som annars inte följer tennisen med intresse falla som en fura för den här boken, kan också du göra det!
 

10 maj 2024

Glöm aldrig Tintin av Sanam Gharaee och Sofia Rutbäck Eriksson

8 januari 2023 skickade jag iväg min åttaårige son Tintin för att ha umgänge med sin pappa Alexander. Tintin som var väldens gladaste kille. Omtänksam, snäll, och påhittig.

Alexander hade varit svärmorsdrömmen som höjt mig till skyarna. Sen kom Tintin. När allt inte längre var på Alexanders villkor var jag inte längre den fru han önskade. Åren som kom kantades av hot och psykiskt våld. Trots det kämpade jag hårt för att skapa en kärleksfull vardag för mig och Tintin. När Tintin började bli rädd och vägra umgänge slogs jag, förgäves, för att Tintin skulle slippa träffa sin pappa. Inte ens när Alexander misstänktes försöka kidnappa Tintin utomlands stoppades umgängena. En pappa har tydligen rätt till sitt barn. Till vilket pris som helst.

"Det kommer gå bra"
Vad det sista jag sa till Tintin innan han åkte.

Men det gick inte bra. Några timmar senare knackade polisen på dörren. Alexander har gjort det oåterkalleliga. Han har tagit livet av mitt barn.

Fallet Tintin fick stor uppmärksamhet våren 2023. I Glöm aldrig Tintin skildrar Sanam Gharaee kampen för son sons frihet. Boken är en sann berättelse om en mamma som försöker rädda sin son från en våldsam man - och förlorar mot det svenska rättssamhället. Om att få sitt barn mördat av den man en gång älskade allra mest.

Frågan på allas läppar var och är fortfarande: Hur kunde det få ske? 

Årets hemskaste, mest hjärtskärande men ändå viktigaste läsning är över! Jag har läst boken som aldrig skulle ha skrivits: boken Glöm aldrig Tintin. Det är så smärtsamt att läsa om Sanams kamp för Tintins rätt och möjlighet till ett tryggt liv, samtidigt som  jag vet att hon förlorade den kampen. Hon förlorade sin älskade son inom loppet av bara några timmar. Varför valde jag att ändå läsa den här boken, trots att jag visste att det skulle bli en oerhört jobbig läsning? Av den enkla anledning som även är bokens titel: Glöm aldrig Tintin. Jag känner att jag vill hedra och minnas denna fantastiska pojke. Att han inte bara ska glömmas bort och att andra barn inte ska behöva drabbas av samma grymma öde. Att inte fler familjer ska få sina liv förstörda. Mitt hjärta går sönder när jag läser om hur Sanam får bita ihop och överlämna sin son till sin fd make, för att han ska ha rätt till umgänge med sitt barn. Samtidigt som hon vet att detta inte är bra för sonen. Att vara  tvungen att göra detta, av rädsla för att förlora vårdnaden av sonen, för att hon inte samarbetar till det umgänge som domstolen har bestämt. Att som förälder behöva samarbeta för att man är tvingad till det, trots att man vet att barnet inte mår bra av det. Jag blir mållös och jag hoppas verkligen att lex Tintin kommer kunna bidra till att det här aldrig händer igen. Barnens rättighet till trygghet måste gå före förälders rätt till sitt barn. Vi äger inte våra barn utan vi har dem till låns! Jag måste även tillägga att boken inte bara är nattsvart och fylld av hemskheter, utan det finns ljusa stunder, lycka och kärlek. Det gör att jag trots allt orkar att härda ut och läsa hela boken. All heder, kärlek och styrka till dig Sanam, som orkade att berätta din och Tintins historia! Och jag kommer definitivt inte glömma Tintin! Han verkar ha varit en fantastisk pojke!

05 maj 2024

Livet utan ben går vidare av Elin Rantatalo

"Det viktigaste jag har lärt mig av denna mardrömsresa är att om livet vänder så kan man själv ta makten över hur man vill att det ska fortsätta."

En semesterresa blev en mardröm när Elin Rantatalo blev sjuk i sepsis på Gran Canaria. Hon hamnade i koma och två gånger fick familjen höra att hon skulle dö. Elin överlevde mirakulöst nog, men det kostade henne båda benen och nio fingrar. I boken berättar hon om sin sjukdomstid och vägen tillbaka till ett självständigt liv som dubbelamputerad. 

Livet utan ben går vidare är en berörande självbiografi om att överleva mot alla odds, att hitta glädjen i livet och att aldrig ge upp. Trots flera funktionsnedsättningar på grund av infektionen lever Elin idag ett rikt liv och visar att ingenting är omöjligt. 

Elin Rantatalo är influencer och föreläsare inom livsstil och inspirerar dagligen till att leva livet till  sin fulla potential trots utmaningar.

Jag är oerhört imponerad av Elin Rantatalo! Efter att ha läst boken Livet utan ben går vidare kan jag inte annat än att förundras över hur hon har orkat att ta sig igenom den här sjukdomsperioden. Vad hon har fått utstå och vilka hinder hon har tagit sig förbi. Elin visar att med ett positivt tankesätt och massor jävlar anamma kommer man långt och kan övervinna det mesta. Även om det stundtals var jobbigt att läsa om allt som hon har fått utstå, så genomsyras boken och texten av Elins positiva inställning till livet även i den situation som hon helt plötsligt hamnade i. Ja, inte bara hon, utan även hennes nära och kära. Förutom att jag förundras över hur mycket man kan åstadkomma och hur glad jag känner mig när det går vägen, så blir jag även arg. Arg över hur hon behandlas och hur man i all välmening tror sig veta vad som är bäst för individen. Jag kan varmt rekommendera dig att läsa Livet utan ben går vidare. Den visar hur mycket en människa ändå kan åstadkomma. Tack Elin för att du har delat din historia med oss och för att du synliggör utmaningar att leva med funktionsnedsättningar! 
 

03 maj 2024

Befriaren av Tina N Martin

Läraren Eva Vendel hittas död, hängande i en takkrok. Det är ett spektakulärt brott, någon har spikat två tjocka spikar genom händerna efter att ha tagit hennes liv. Varför mördas en kvinna, som inte tycks ha några fiender, på det viset? Kort därefter kidnappas en diabetessjuk liten flicka från sin förskola.

Många år tidigare tas en sårig familj emot hos en frireligiös församling i Norrbotten. Pastor Mattias Selberg och hans fru Ellenor öppnar famnen och hemmet på Paradisgården för den lilla familjen. Ett hopp tänds, men verkligheten kommer ikapp och tycks omöjlig att värja sig mot.

Kriminalinspektör Idun Lind är den som måste hitta svaret på varför kvinnan har mördats. Tillsammans med sin närmaste kollega på avdelningen för grova brott, den alltid lika skeptiska Calle Brandt, börjar hon gräva i något som är lång mer komplicerat än de tidigare ställts inför. Samtidigt som utredningen pågår, startar också en kamp mot klockan för att hitta den kidnappade flickan.

Befriaren är en stark, välskriven och oerhört spännande kriminalroman. En berättelse där konsekvenserna av en kontrollerande och våldsam förälder når långt in i framtiden. Och där frågan om vuxenvärldens ansvar mot barnen ständigt är närvarande.

Tina N Martin är född 1980 och bosatt i Boden. Befriaren är hennes debutroman och den första delen i en serie. 

Äntligen kan jag andas ut!! Boken Befriaren är färdiglyssnad och spänningen släpper. Herregud!! Så olidligt spännande den här boken stundtals är. På ett tidigt stadie i boken sker det fasansfulla mordet på Eva. Vad är det egentligen som har hänt och varför? Handlingen utspelas växelvis i nutid och i en dåtid, som sakta men säkert knappar in på det som händer idag. Skildringen kring det som händer i det förflutna ger verkligen kalla kårar och många gånger tänker jag, sluta lyssna, du vill inte veta vad som kommer att hända, hur handlingen utvecklas och allt eskalerar. Känslan är att det är något fruktansvärt som kommer att inträffa!  Det blir bara värre och värre, fast på ett bra och mycket välskrivet sätt. För även om boken är mycket otäck och spännande, så är det en välskriven spänning. Jag härdar ut och klarar av att lyssna till även de våldsamma delarna i boken, just för att det är så bra skrivet och håller hög nivå. Handlingen är skickligt komponerad och det flyter på bra. Som läsare skapar jag relationer till personer som finns i handlingen. Framförallt till Idun, men även till hennes familj, kollegor och de som figurerar i brottsutredningen, för att inte tala om den lilla flickan Ellen och hennes familj. Befriaren må vara den första av Tina N Martins böcker som jag läser, men definitivt inte den sista. Jag kan lugnt konstatera att jag nu har skaffat mig ytterligare en favoritförfattare. En ljuvlig känsla!!