28 maj 2021

En bättre människa av Eli Åhman Owetz

Kicki stortrivs med sitt nya liv som byn Söderbergas frissa.  Hennes hus har neonskylt, en gammaldags frisersalong och en rosa walk in closet. Hon är den glada singeln som gärna träffar män och ofta blir förälskad. Tills det blir tal om att flytta ihop. För Kicki tänker aldrig ge upp sitt ensamliv.

När hon en gång väljer en helg med väninnorna istället för att hälsa på sin mamma får Kicki höra att hon lever ett egoistiskt liv. "Tänk på att en dag kan det vara för sent att göra gott", säger hennes mor. Bara dagar senare går hon oväntat bort utan att Kicki hinner ta farväl.

Sorgen och skuldkänslorna får Kicki att ta ett beslut. På inbjudningskorten till sin födelsedagsfest önskar hon sig två presenter: Ett riktigt gott italienskt rödvin och tips på hur hon kan göra världen bättre. Måndagen efter festen tar hon sig an det första tipset. Nu gäller fullt fokus på uppgiften. Och inga män tills hon blivit en bättre människa. Då dyker grävmaskinisten Nicke upp och vill hyra gästrummet.

En bättre människa är en humoristisk berättelse med sorg och eftertänksamhet som botten. Läsarna kommer att känna igen allvaret från Eli Åhman Owetz Årets bok-tvåa Brevvännerna och den lättsamma tonen från hennes romaner i Anna-Lisa-serien.

Vissa böcker lever kvar i minnet långt efter att du har läst eller lyssnat på dem. En bättre människa av Eli Åhman Owetz är just en sådan bok. Det är en bok full av värme, kärlek och sorg. En känsla av att inte riktigt duga, att vilja bli bättre och viljan att förändra ditt liv. Eli Åhman Owetz är en mästare på att skildra vardagslivet och personerna som figurerar i berättelsen. Att skapa en känsla för personerna, så du lever dig in i handlingen och känner deras glädje och sorg. Det är omöjligt att läsa hennes böcker utan att bli berörd. Boken lämnar dig med en viss saknad och funderingar kring om hur går det sedan? Du vill leva vidare med bokens personligheter och se hur livet utvecklar sig för dem. Så vill du läsa en hjärtevärmande bok och som inte är sockersöt... Ja, då är En bättre människa boken för dig!


 

22 maj 2021

Skuggjägaren av Camilla Grebe

En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med  fallet - Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.

Skuggjägaren är en originell och skickligt iscensatt spänningsroman om den okuvliga driften att förstå sig själv, men också ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid.

En fristående fortsättning på Dvalan (2018), Husdjuret - utsedd till bästa svenska kriminalroman 2017 av Svenska deckarakademin och belönad med Glasnyckeln - och Älskaren från huvudkontoret (2015.)

Ibland när man börjar läsa en riktigt bra bok, får man känslan av att man vill stänga in sig i ett rum, låsa dörren, gömma nyckeln och stanna kvar i rummet tills boken utläst... Skuggjägaren av Camilla Grebe är just en sådan bok! En synnerligen bra kriminalroman, som innehåller alla ingredienser en deckare ska ha. Dessutom är den välskriven och har en fascinerande berättelse. Spänningen är på topp och de olika brotten och tidsepokerna vävs snyggt samman. Jag är helt enkelt mållös! Att få ihop den här berättelsen på ett trovärdigt sätt och som gör dig som läsare delaktig är få förunnat. Camilla Grebe är verkligen en deckarförfattare av högsta rang! När jag läste boken upplevde jag som om jag var med i berättelsen och jag var en del av sökandet efter mördaren och ville se en upplösning av brotten. Under bokens olika skeenden hade jag olika tankar om vem/vilka som var den/de skyldiga och när det till slut avslöjades hur allt hängde ihop, så var det naturligtvis den självklara upplösningen. Men som sagt under resans gång så hade jag olika tänkbara scenarier som alla verkade troliga just vid det tillfället. Så grattis till dig som fortfarande har den här fantastiska boken oläst, men glöm för all del inte bort att läsa den. För läsa den, det måste du!!




 

14 maj 2021

Sockerormen av Karin Smirnoff

Agnes, Kristian och Miika växer upp i Södertälje på 80-talet. De har inget gemensamt, men när deras särbegåvning för dem samman uppstår en stark vänskap. Tillsammans med den före detta världsartisten och musikläraren Frank Leide bildar de Bretzel-ensemblen. Från början spelar de i kyrkor och på mindre konserter. Snart ska de även få se världen. Frågan är vem Frank Leide egentligen är: En trygghet när föräldravärlden sviker eller det största sveket av dem alla.

Sockerormen är en berättelse om orimlig kärlek, utanförskap och musik. Om en vänskap som kanske överlever allt.

Karin Smirnoff (f 1964) är bosatt i Hertsånger och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskolan med det som skulle komma att bli hennes debut Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Även uppföljaren Vi for upp med mor (2019) och Sen for jag hem (2020) har fått en stor skara läsare.

Wow! Hon har gjort det igen! Karin Smirnoff skriver en bok som träffar rakt i hjärtat! I all sin enkelhet blir orden, handlingen, till poesi, trots att boken innehåller mycket smärta och utsatthet. Den är hemsk och vacker på samma gång. Du får uppleva stark vänskap, misär, vanvård av barn och ännu värre pedofili. Och ändå så härdar du ut och läser vidare. Bokens alter ego, Agnes, talar rakt till dig på ett barns sätt, men med en vuxens språk. Ja, efter att ha läst den här boken är jag alldeles matt och jag vill ha mer. Mer av Karin Smirnoffs fantastiska böcker!
 

08 maj 2021

Månsystern av Lucinda Riley

Deras framtid står skriven i stjärnorna...

Tiggy D´Apliese har just förlorat sin älskade adoptivfar Pa Salt. Efter begravningen återvänder hon till Skottland för att fortsätta arbeta med det hon älskar mest: att ta hand om vilda djur i det vackra hedlandskapet. Hon får jobb på det ensligt belägna godset Kinnaird, hos den gåtfulle och grubblande Charlie.

Där träffar hon även Chilly, en urgammal romsk man som bott på godset så länge någon kan minnas. Han hävdar att hon bär på en gåva, en helandets förmåga som är nedärvd sedan generationer tillbaka, och att det har förutspåtts att han är den som ska föra henne hem till Granada i Spanien.

Där upptäcker Tiggy att hennes öde hör samman med de romer som blev vräkta från de magnifika grottorna i Sacromonte under det spanska inbördeskriget, och framför allt med "La Candela", den främsta flamencodansösen i sin generation.

Tiggy beger sig ut på en resa för att förstå mer om sitt förflutna, och måste till slut bestämma sig för om hon ska stanna hos sin nyfunna familj - eller om hon ska återvända till Kinnaird och till Charlie...

Månsystern är den femte delen i en unik, storslagen serie om familj, kärlek och identitet, löst baserat på legenden om stjärnkonstellationen Plejaderna.

Då har jag läst ytterligare en bok i Lucinda Rileys serie om de sju systrarna och jag kan konstatera att Lucinda Riley har gjort det igen! Hon levererar en storslagen roman, som blandar nutid med dåtid och en stor dos av romantik. Men framförallt får man uppleva en fascinerande historia om spanska romers liv. En historia som griper tag i dig och får dig att uppleva både levnadsglädje, fattigdom och sorg. Efter att ha läst klart boken, kan jag konstatera att det är den delen av berättelsen som kommer leva kvar i mitt minne. Därmed inte sagt att den moderna delen av romanen är dålig, men det är i den  historiska delen du finner bokens själ. Läs och dröm dig bort!


 

05 maj 2021

Norr om Beirut av Anna Tell

Smällkall februarinatt och Amanda Lund skickas till Västerbron i Stockholm för att försöka förhindra en självmordshoppare. Personen i fråga, Jonas Wester, visar sig inte ha anmält att hans barn varit försvunna. Däremot uppges Veronika Bark, chef på SIDA, vara saknad. Båda har de kopplingar till en svensk kontakt i Libanon. Parallellt följer vi en utsatt människas farliga resa från Afghanistan och sedan till olika flyktingläger i Europa. Svårtydda händelser runtom i världen, fjärrstyrda av hot om avslöjande hemligheter.

Med en noggrannhet i detaljer och en självklar auktoritet i berättandet fångar Anna Tell sina läsare från första sidan. "Norr om Beirut" är den tredje, fristående delen i serien om Amanda Lund, förhandlare vid Nationella insatsstyrkan.

Vilken spänning! Och vilken väl uppbyggd intrig! De två parallella historierna smälter samman och allt får en förklaring. Anna Tell har skrivit en helt igenom perfekt spänningsroman, som jag föll pladask för. Jag har läst även de två tidigare böckerna om Amanda Lund, men den här tredje boken har något alldeles speciellt. Här har Anna Tell överträffat sig själv! Med en stor dos av olidlig spänning, blandat med Amandas privatliv och en trovärdig flyktinghistoria, finns det inte så mycket mer att begära. Att författare själv är polis till yrket och har arbetat utomlands märks i detaljerna. Allt blir trovärdigt och inte det minsta överdrivet. Spänningsromaner, thrillers av mer militär/politisk karaktär tycker jag vanligtvis inte om. Ofta innehåller de överdrivet mycket våld och ett stressande högt tempo, men så är det inte alls i Anna Tells böcker. Så om du precis som jag brukar undvika den här kategorin av böcker, kan jag varmt rekommendera dig att läsa serien om Amanda Lund! Och för dig som ofta läser spänningsromaner kan du här njuta av en mycket välskriven och trovärdig thriller!