26 oktober 2021

Ett lyckligare år av Jonas Gardell

1879 skriver den kände filosofen Pontus Wikner en text han kallar Psykologiska självbekännelser. Manuset låses in i en blecklåda som enligt direktiven ska förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i minst 50 år innan någon får bryta förseglingen och läsa. Dess innehåll är så kontroversiellt och så skandalöst att enbart ryktet om den förseglade blecklådan skapar panik i Pontus Wikners vänskapskrets och man försöker utverka hinder för att blecklådan någonsin ska få öppnas. Ändå är det Wikners vilja att hans text någon gång ska publiceras. I en framtid när allt är förändrat. Han drömmer om ett lyckligare år.

1970, nästan 100 år efter att Pontus Wikner skrivit sina olyckliga bekännelser, bildar några ungdomar i Örebro föreningen Gay Power Club. Den excentriske Ronny går ut i Örebro mitt på dagen i full drag. Kärleksparet Vanja och Kerstin skapar sensation i rikspressen som "flickorna som vill gifta sig". Och tillsammans genomför de den första demonstrationen någonsin i Sverige för homosexuell frihet.

Ett lyckligare år är den gripande berättelsen om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kärlek under andra halvan av 1800-talet. Det är den fantastiska berättelsen om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk.

Ett lyckligare år är den sanna historien om hur kampen för vår frihet började. Och utan början är vi ingenting.

Att kärlek mellan två personer av samma kön kan vara så tabubelagt och skamligt! Som tur är har vi idag kommit mycket längre än så, även om det fortfarande på många håll i världen är på det sättet. Och ja, även i Sverige finns det fortfarande många fördomar kring homosexualitet. Men när man läser/lyssnar på Jonas Gardells Ett lyckligare år får man ett större perspektiv kring hur det har varit att vara homosexuell, till hur det är att vara det på 2000-talet. Och att det som har hänt är viktigt för det som händer i nutid. Om inte Ronny och hans vänner i Örebro vågat att ta steget ut i offentligheten, hade det säkerligen sett annorlunda ut i Sverige idag.  Boken Ett lyckligare år är en bok som drabbar och berör. Du får insikt i hur det genom historien har sett ut om du "råkat" förälska dig i en person av samma kön och hur det påverkade ditt liv. Jag tycker att Jonas Gardell lyckas få fram känslan och budskapet att vi alla är lika mycket värda och att vi alla vill samma sak: det vill säga att älska och att älskas av någon! Språkligt är det en ren fröjd att läsa/lyssna på boken. Jonas Gardell är en fantastisk författare, som kan det här med att utnyttja språket på ett bra sätt. Som läsare upplever du och känner bokens handling. Själv valde jag att lyssna på den, eftersom jag ville höra Jonas författaruppläsning. Ett lyckligare år är både drabbande, gripande och viktig att läsa. Jag tyckte mycket bra om att boken speglar två helt skilda tidsepoker; senare hälften av 1800-talet respektive 1900-talet. Du beger dig på en intressant tidsresa i en för mig okänd miljö. En mycket intressant läsning som jag varmt kan rekommendera dig att läsa!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar