24 oktober 2021

Dödens vingslag av Anne-Marie Schjetlein

Sommaren har ett fast grepp om Halmstad, och Stina och Andreas bjuds in till landshövdingens fest på slottet. När Stina strövar omkring i korridorerna skymtar hon något bakom ett hörn. Chockad upptäcker Stina en död kvinna, vars fingrar är bundna till att ligga i kors.

En tid senare hittas ett lik inmurat i en källargång i Halmstads centrum. Skelettet visar sig vara gammalt och Stina lever sig in i myten om en hemlig gång till slottet, via vilken Christian IV:s älskarinna kunde komma till honom. Men hennes nyfikenhet förvandlas till fasa när det kommer fram att likets pek- och långfinger är bundet på samma sätt som den döda kvinnans.

Även på andra sätt verkar historien upprepa sig. Någon kopierar hemska händelser ur det förflutna, men varför?

Dödens vingslag är den sjätte och sista fristående delen i hennes populära serie om kirurgen Andreas Nylund.

Så roligt att läsa en sprillans färsk och nyutgiven bok! Samtidigt som det känns lite sorgligt. Sorgligt för att det är den sista delen i Anne-Marie Schjetleins serie om Andreas Nylund. Och precis som de tidigare böckerna i den här serien älskar jag den här boken! Anne-Marie lyckas trots de korta kapitlen att skapa en känsla för bokens personligheter. Varje kapitel ger en röst och ett perspektiv för hur varje person upplever/ser det som sker. Alla skeende byggs upp, du skapar förväntningar och idéer kring hur allt hänger ihop och vem som är skyldig. Det känns lite som att dina egna  tankar springer lite i förväg och skapar något, som några kapitel längre fram i boken sker.  Sakta men säkert skalas allt av och sanningen avslöjas i ett synnerligen spännande och andlöst slutskeende. Framförallt när man vet att det är sista boken i serien och då kan ju faktiskt boken sluta hur som helst! Så med lite vemod konstaterar jag att sjätte delen är slutläst och för dig som ännu inte läst Anne-Maries böcker om Andreas Nylund och personerna omkring honom, rekommenderar jag verkligen att du läser dem. Se bara till att läsa dem i rätt ordning för att få bästa läsupplevelsen!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar