12 mars 2022

Att välja ett liv av Marie Lok Björk

Ett ödesdigert beslut. En förlorad kärlek. En kamp för rätten att styra över sitt eget liv.

Handlardottern Ottilia har länge sett fram mot sin 
 21-årsdag. Myndighetsdagen. Äntligen ska hon berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek. 
   Men trots att kvinnlig rösträtt införs samma år, inser hon snart att det är andra som styr över hennes liv. Lantarbetaren Åke anses inte vara ett gott parti för henne och Ottilia ställs inför ett omöjligt val.
   Fem år senare är hon en ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar som mjölkerska. Hon har lämnat tryggheten hemma hos föräldrarna i Harbo och blivit statare på Överjärva gård utanför Stockholm. Tillvaron är tuff, men hon har tagit makten över sitt eget liv. Och kanske finns kärleken där hon minst anar det.

Att välja ett liv är en verklighetsbaserad roman som lyfter fram ett kvinnoöde i början av förra seklet. En roman i samma anda som Moa Martinsons älskade arbetarromaner. Om en kvinna som går från välstånd till armod, men  trots motgångar lyckas stå upp för sig själv och sina barn.

Det finns böcker som överraskar och som är något annat än vad man egentligen trodde att den skulle vara. Att välja ett liv av Marie Lok Björk är just en sådan bok. En bok full av kärlek, mod och armod. Jag är helt knockad! Det jag först trodde var en bok som enbart skulle handla om en klassresa från att vara en handlardotter till att bli en statarkvinna, var istället en bok som hyllar en ung, driftig kvinna i en tid då kvinnor förväntades att finna sig i sin plats. Ett kärleksfullt porträtt av författarens morfars mor och en intressant historia om hur samhället var för 100 år sedan. Ett samhälle där det var svårt att förändra sitt liv, utifrån de förutsättningar du fötts med och i. Det är en drabbande, kärleksfull och fascinerande historia, som du helt enkelt inte får missa! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar