25 december 2021

Stargate: en julberättelse av Ingvild H. Rishöi

Ronja bor med sin pappa och sin storasyster Melissa i stadsdelen Töyen i Oslo. Det närmar sig jul. Ronjas pappa har ännu en gång blivit arbetslös. Därför måste Melissa ut och sälja julgranar, därför måste Ronja själv sälja kransar och julkärvar "till förmån för fattiga barn". Pappa i sin tur verkar vara mest synlig på stamstället Stargate. Och december kommer snart att handla om våta vantar, provision och öl. Men också om tre visa män, en stjärna och en skog.

Stargate är en julberättelse för vår tid. Ett språkligt mästerstycke fyllt av verklighetsnära magi, i tradition efter Selma Lagerlöf, H.C Andersen och Astrid Lindgren. Efter den flerfaldigt prisbelönta Vinternoveller släpper Ingvild H. Rishöi här sin första roman.

Julens vackraste bok, både till utseende med ett oerhört vackert illustrerat bokomslag och dess innerliga innehåll. Ingvild H. Rishöi målar upp en berättelse så vacker och sorglig att den känns ända in i hjärteroten. Språkligt skriver hon med långa meningar och kommatecken och orden är så vackra, fast läsningen är så smärtsam. Så förbered dig på både en ljuvlig lässtund, som samtidigt är sorglig! Det här är en liten bokpärla som du inte får missa! Julens både minsta och största bok, eftersom den är liten till formatet, men är stor i dess innehåll!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar