08 juni 2021

Säg inget - en sann historia om mord och terror på Nordirland av Patrick Radden Keefe

I december 1972 blir den 38-åriga änkan Jean McConville kidnappad i sitt hem i Belfast av ett maskerat gäng, med hennes barn som vittnen. De tio barnen återser henne aldrig och det ouppklarade mordet på Jean McConville blir snart ett av de mest omtalade brotten på Nordirland, ett för alltid öppet sår i den konflikt som brukar kallas "The Troubles". 

Patrick Radden Keefes "Säg inget" är en andlöst spännande genomgång av konfliktens olika aktörer och turer, och samtidigt en detektivgåta som leder rakt in i hjärtat på IRA. Boken har hyllats som både banbrytande true crime och som mästerlig skildring av en konflikt vars efterverkningar än idag påverkar Europa.

När man som jag är född i början av 1970-talet (1971, för den som är nyfiken) så har en stor del av min uppväxt präglats av nyheter från ett oroligt Nordirland med många olika terrorhandlingar, bombdåd och dödsskjutningar. En konflikt som man i trygga Sverige hade svårt att förstå. Hur kunde det ske? Att ett lands invånare låg i konflikt med varandra i ett av länderna i västra Europa var i alla fall för mig svårt att förstå. Därför är det oerhört intressant och även smärtsamt att lyssna på boken Säg inget. En sann historia om mord och terror på Nordirland. Det ger en inblick i historien, händelserna och förklaringar kring hur livet på Nordirland var under en längre period. En mörk period som  jag innerligt hoppas inte återkommer, även om det nu på senare tid har hänt en del våldsdåd i samband med Brexit. Boken ger inte bara en tillbakablick på Nordirlandskonflikten, utan du får även följa en brottsutredning kring en försvunnen, troligtvis mördad 10-barnsmamma. Det här ger en personlig touch i handlingen, vilket gör att de olika personerna som figurerar i boken blir mer levande och boken känns inte som en torr faktabok. Istället får du ta del om ett hemskt brott som påverkat många personers liv och vardag. Jag kan varmt rekommendera dig att läsa den här boken!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar