13 juli 2019

Katharinakoden av Jörn Lier Horst

Det är den tiden på året. För tjugofjärde året i rad tar William Wisting fram pappren från när Katharina Haugen försvann. Fallet löstes aldrig och varje år hälsar Wisting på hos Katharinas make, Martin Haugen. Med åren har en vänskap utvecklats mellan poliskonstapeln och den kvarlämnade äkta maken. Men i år står stugan mörk och tyst när William Wisting kommer på besök. På årsdagen efter hustruns försvinnande verkar även Martin Haugen vara spårlöst försvunnen.

Katharinakoden är den första boken i en ny serie där Kommisarie Wisting tar sig an så kallade Cold cases. Katharinakoden är förra årets näst mest sålda spänningsroman i hemlandet Norge.

Det är något speciellt med danska, norska respektive svenska deckare och Katharinakoden av Jörn Lier Horst är inget undantag. Boken griper tag i dig med sitt lågmälda sätt och handlingen byggs succesivt upp och blir mer och mer spännande ju längre i boken du kommer. Du bara måste få veta hur hänger det ihop. Hur blir upplösningen? Spänningen är verkligen på topp, även om det inte är en deckare av det våldsamma slaget, vilket jag personligen bara tycker är positivt. Det är vibbarna i luften, som gör spänningen. Att Katharinakoden är den första i serie av böcker som handlar om Cold cases som ska lösas, gör det inte sämre. Det är alltid spännande med böcker alternativt tv-serier, som handlar om att lösa gamla, ouppklarade fall. De får dig att känna dig som en brottsutredare, som ska försöka bena ut vad som  hänt och lösa fallet. Jag kommer definitivt att läsa fler böcker i den här serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar