15 juli 2019

Döden under ytan av Anne-Marie Schjetlein

Andreas och Stina väntar barn och allt borde vara frid och fröjd, men det är något som skaver. Stina avskärmar sig och när hon plötsligt blir inlagd på sjukhus står Andreas ensam med ansvaret för de fyra barnen. Vad är det Stina döljer?
Samtidigt kommer en svårt skadad yngling in till akuten i Halmstad efter en motorcykelolycka. Andreas känner igen den medvetslöse pojken och ringer de chockerade föräldrarna. När pojken en tid senare, uttorkad och svårt medtagen, återkommer till akuten, anar Andreas att det är någonting som inte stämmer. Varför dyker han upp igen? Ett mörkt familjedrama rullas upp, där skuld och hemligheter länge dolts.

I fjärde boken i serien om kirurgen Andreas på sjukhuset i Halmstad flätar Anne-Marie Schjetlein skickligt samman vardagens livspussel och nära familjerelationer med ond bråd död och mörka hemligheter. Döden under ytan är en spänningsroman att både känna igen sig i och förfäras av.

Det är roligt och inspirerande när man får möjligheten att följa en författare från hennes första bok och framåt i författandet. Håller det? Utvecklas det? Svaret på frågorna i Anne-Marie Schjetleins fall är ja! Döden under ytan är precis som de andra böckerna i serien om kirurgen Andreas mycket bra. Den är skriven med korta kapitel, där du får följa olika personer och händelser växelvis genom boken. Författaren gör det på ett skickligt sätt, vilket gör att du inte tappar tråden, utan det blir en spänning och ett bra "driv" i händelseförloppet. Det gör att boken blir lätt- och snabbläst. Du hinner alltid läsa ett kapitel till, vilket passar mig, med begränsad tid för läsning, mycket bra. Döden under ytan är en psykologisk spänningsroman, som verkligen gör skäl till namnet psykologisk spänningsroman. Det finns så många spänningar mellan personerna, så mycket outtalat och även om jag lyckas snabbt knyta ihop händelserna och hur det hänger ihop, så är det inget som gör något. Tvärtom, det gör det så mycket bättre och starkare. Du anar vad som väntar.... och då blir det så mycket mer spännande. Pust!! För dig som ännu inte läst eller lyssnat på Anne-Marie Schjetleins böcker rekommenderar jag att du gör det. Det fungerar bra att hoppa direkt in i serien och börja läsa Döden under ytan, men eftersom du får följa personen Andreas och hans privatliv, rekommenderar jag ändå att börja med första boken i serien (Döden kvittar det lika) och läsa dig vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar