27 augusti 2024

Hon som blev kvar av Riley Sager

En New York Times bestseller.

När familjen Hope brutalt mördas 1929 tror alla att sjuttonåriga Lenora Hope är den skyldiga, men polisen lyckas aldrig bevisa det. Lenora förnekar brottet och efter den dagen sätter hon aldrig mer sin fot utanför Hope´s End, herrgården på klippkanten där massakern skedde. 
  Året är nu 1983 och vårdbiträdet Kit McDeere anländer till det förfallna Hope´s End för att ta hand om Lenora efter att hennes förra sköterska försvunnit mitt i natten. Den sjuttioåriga Lenora sitter i rullstol och kan inte längre prata efter att ha drabbats av flera slaganfall. För att kommunicera med Kit använder hon sig av en gammal skrivmaskin och en kväll skriver hon: Jag vill berätta allt för dig.
  I takt med att Lenora skriver om händelserna som ledde fram till mordet på hennes familj blir det allt tydligare att det ligger mycket mer bakom än vad folk vet. Och snart börjar Kit misstänka att Lenora kanske inte berättar hela sanningen för henne, och att den till synes sköra gamla kvinnan egentligen är betydligt farligare än vad hon ger sken av...

Det är alltid spännande att läsa en omtalad bok! Håller den måttet, är den lika bra som många påstår? Ja, det är den faktiskt. Hon som blev kvar är en mörk bok, som ger dig klaustrofobiska känslor. Handlingen utspelar sig till stora delar på Hope´s end, en herrgård som ligger på en högt belägen klippa. Avsides och enskilt och dessutom håller klippan på att vittra sönder, sprickbildningar syns på terrassen, i huset och golven inomhus lutar. Bara det ger rysningar! Lägg därtill husets mörka historia, mordet på tre familjemedlemmar, där en fjärde familjemedlem överlevde. Och eftersom hon överlevde har hon alltid ansetts vara den som mördade sin familj. Den här boken ger verkligen kalla kårar. Den är otäck på ett krypande sätt och du som läsare känner dig aldrig säker. På något sätt känns det som om du är med i handlingen och befinner dig i det skräckinjagande Hope´s End. Dessutom verkar alla personer som figurerar i handlingen ha en dold agenda. Vem är vänlig, vem döljer något och vem är farlig? Och den mest spännande frågan, är Lenora skyldig? Upplägget gör att jag associerar till boken Rebecca av Daphne Du Maurier, som jag läste för många år sedan och tyckte var synnerligen otäck. Tycker du om att läsa böcker som ger dig kalla kårar, är Hon som blev kvar av Riley Sager boken för dig! Förbered dig på en mängd twister, här är det inte bara en twist, utan twister på twisterna! 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar