07 juli 2024

Allt för dig av Josefin Schygge

En idyllisk ö. En kvinna på flykt. Fasor från det förflutna.

Malin bor på vackra Visingsö med sin man Joen och sina två söner Gunnar och Elis. Hon driver den populära bloggen "Malin på ön" där hon visar upp sitt perfekta liv - för perfekt tycker en del.

  När Elma som lever med skyddad identitet behöver en tillfällig bostad får hon bo i Malins gårdshus. Men Elmas närvaro får Malin att känna obehag, den utsatta kvinnan påminner henne om de fasor hon själv upplevt i det förflutna. Dessutom börjar mystiska saker hända runt Malin och hennes familj - det är som om någon iakttar henne. Inbillar hon sig, eller har mannen som en gång hotade att förstöra hennes liv, mannen hon har flytt ifrån, kommit tillbaka?

Allt för dig är en bladvändare om utsatthet och hämnd där nervkittlande spänning möter ett djupt gripande relationsdrama.

Pust! Boken är äntligen utläst och jag kan andas ut! Redan bokens första sidan sätter ribban och får mig att inse att den här boken lär inte vara en rosaskimrande dröm, utan en både spännande och obehaglig bok, som jag egentligen vill snabbläsa för att komma fram till slutet. Inte för att boken är dålig eller alldeles för otäck, utan för att det är olidligt spännande och jag som läsare inser att det obehagliga kommer att eskalera, allt eftersom sidorna flyter på. Josefine Schygge har med den här boken verkligen fått in en fullträff! Allt för dig är som jag tidigare skrivit olidligt spännande, men på ett bra sätt. Det är inte så att du som läsare inte härdar ut, för det gör du. Mycket tack vare att handlingen också blandas av det idylliska livet på Visingsö och skildringen av Malins härliga blogg om hennes liv på ön. Men lugnet och idyllen bedrar. Malin och hennes familj hotas av den man som för många år sedan misshandlade Malin. Vi får även lära känna Elma som tillfälligt kommer för att bo i familjens gårdshus. En kvinna som lever under skyddad identitet och som har fått offra allt för att skydda sig själv och sina barn. Josefin Schygge skildrar på ett bra sätt problematiken med att leva under skyddad identitet och hur svårt det är att komma ur och förbi ett destruktivt förhållande och våld i nära relationer. Hur livet kan te sig för den som är på flykt, att man snabbt kan behöva byta bostadsort och svårigheten att lära känna nya bekantskaper.  Känslan av att aldrig känna sig säker. Att våga släppa andra in på livet, när man samtidigt vet att ju fler du lär känna, desto större risk är att du blir avslöjad var du bor eller för den delen behöva lämna de nya vänner du lärt känna. En fruktansvärd tillvaro! Den här känslan lyckas Josefin förmedla och olustkänslan växer som en stor klump i magen. Men låt inte det här avskräcka dig från att läsa boken. Boken är så mycket mer än en transportsträcka till slutet, för att se hur det går. Allt för dig är en mycket välskriven spänningsroman. Författarens fina språkkänsla skapar samtidigt en ljuvlig och idyllisk känsla och skildrar  Malins liv på Visingsö, som en drömtillvaro, om det inte hade varit för den man, som inte riktigt vill släppa taget. Kapitlen handlar växelvis om olika personer, tidsepoker och miljöer, vilket ger ett bra driv till handlingen och innan jag vet ordet av har jag bara ett fåtal sidor kvar att läsa! Jag kan varmt rekommendera dig att läsa den här boken!





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar