26 juni 2024

De skyldiga av Michaela Winglycke

Ett kidnappningsdrama på Öland får personliga konsekvenser för polisen Claudia, i första delen av Michaela Winglyckes nya deckarserie.

En tidig morgon i ett sommarsoligt Köpingsvik på Ölands västra sida dras en kvinna in i en vit skåpbil och kidnapparen efterlämnar ett papper med en märklig bokstavs- och sifferkombination. Claudia Lewin och hennes kollega Alex Berg tar sin an fallet, men timmarna går utan att någon anmäls saknad. När kidnapparen väl hör av sig är det i en livesändning. Hans budskap: De skyldiga ska straffas. Öga för öga, tand för tand. Samtidigt brottas Claudia med sitt kärleksliv och någon skickar hotfulla sms till henne. Kan det vara hennes mamma, som precis släppts ur fängelset? Temperaturen stiger, klockan på livesändningen tickar ner och fler kvinnor kidnappas. Hur många offer måste skördas innan kidnapparen anser sig ha nått ut med sitt budskap?

Michaela Winglycke är jurist och har också en kandidatexamen i socialpsykologi. Hon har tidigare arbetat på advokatbyrå. Hennes serie Vimmerbymorden har blivit en stor ljudbokssuccé. De skyldiga är första delen i författarens nya serie Morden på Öland. Böckerna kännetecknas av skickligt vävda spänningsintriger och trovärdiga karaktärer och relationsbeskrivningar.

Vilken rivstart på en ny serie av Michaela Winglycke! Spänningen är på topp och en förövare leker en katt-och råttalek med polisen och vilka är egentligen de som refereras till som de skyldiga? Frågorna och spåren är många. Hur hänger allt ihop? Klockan tickar ned och ska polisen lyckas lösa fallet och därmed rädda kvinnorna? Michaela Winglycke har lyckats skriva en kriminalroman som har allt en bra kriminalroman ska ha. Förutom att det är brott som ska lösas, så skapar man som läsare en relation till de olika personerna som figurerar i handlingen. Dels huvudpersonen Claudia, men givetvis människorna omkring henne och även till flera av personerna som figurerar i brottsutredningen. Spänningen stegras och stundtals är boken olidligt spännande. Men allt serveras i lagom doser, varför det går bra att lyssna vidare i handlingen utan att förfasas för mycket. Även om det finns vissa delar i boken som är extremt obehagliga. Ni som läst ni vet, ni andra lär upptäcka det! Vad jag dessutom uppskattar med boken är att den är mycket välskriven och själva berättandet kring brottsutredningen känns trovärdig. Kanske beror det på att Michaela Winglycke är en utbildad jurist. Men inte nog med det, det allra bästa med serien är ändå det psykologiska spelet, klurandet på hur allt hänger ihop. Och givetvis kryddas boken av Claudias mörka förflutna. Kommer hennes mamma söka upp henne? Det är med stor förväntan jag ser framemot nästa del i serien. Så gör som jag: läs eller lyssna på De skyldiga, den första delen i Morden på Öland. För den här boken vill du verkligen inte missa!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar