19 juli 2023

Adepten av Hélène Gullberg

Första delen i Majja Skog-serien

Alla föremål har hemligheter. Det gäller bara att avslöja dem. 

När den förmögne Sten Hammar mördas på sitt gods i Roslagen tror man först att det handlar om ett rånmord. I den komplicerade utredningen tar polisen hjälp av Majja Skog, en överbegåvad antikexpert från anrika Wallius Auktioner som är besatt av föremålens historia och deras makt över oss. Som oborstad åttaåring blev hon Sten Hammars adept. Han förde henne in i konstens och antikviteters värld och gjorde henne till en dubbelnatur som inte lämnar någon oberörd - hård på utsidan, men med ett sårigt inre. Kriminalinspektör Karin Klinga fascineras av den gåtfulla Majja som är som en blandning av champagne och hembränt. Vad är det för svärta och minnen hon bär på?

Och vet hon mer om mordet än hon vill påskina?

Adepten är den första delen i en fängslande spänningsserie om en värld full av konst, antikviteter och farliga hemligheter.

Vad roligt att börja läsa en sprillans ny deckarserie och dessutom en serie som utspelar sig i en  annorlunda miljö! En miljö fylld av antikviteter och konst, i kombination med huvudpersonerna Majja Skog och Karin Klinga, som sätter en annorlunda prägel på handlingen. Majja Skog är en komplex personlighet, med ett sårigt förflutet. En udda person som inte smälter in i den värld hon valt att arbeta inom, vilket gör att du inte annat kan göra, än att fascineras av henne. Jag älskar denna antihjälte, som är sin egen person, ytterst kompetent och samtidigt så sårbar. Polisen Karin Klinga är också befriande nog en antihjälte i 50-årsåldern och som kanske heller inte är den vanliga sinnebilden av en kriminalinspektör. Detta gör att boken blir fascinerande och känns som en deckare som sticker ut, inte i en mängden av andra kriminalromaner. Jag kan varmt rekommendera dig att läsa Adepten av Hélène Gullberg och om du är intresserad av konst och antikviteter är den ett absolut måste!








 rriärslystna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar