13 november 2022

Sorgfågel sjunger av Emma Olofsson

Kriminalinspektör Sonja Ljung får en minst sagt tumultartad första dag på grova brott i Karlskrona. Hon har knappt fått träffa sina nya arbetskamrater när de får in ett larm om en beväpnad man som tagit sig in på Mariaskolan. När polisen anländer på plats är kaoset ett faktum och en kvinnlig lärare hittas död, med flera knivhugg i bröstet.

Inte långt därefter hittas ännu en kvinna mördad. Kroppen hittas i ett skjul på kvinnans familjegård, med bröstkorgen uppskuren. Där hjärtat suttit finns nu bara en sten. Och när man finner en lapp med ett citat från en känd barnbok ökar oroskänslorna hos polisen.

Sonja börjar ana att morden på de två kvinnorna hänger ihop. När hon gräver vidare hittar hon samma citat hemma hos det första offret, och när en videofilm skickas till polisen befarar de det värsta: det finns en kropp som de ännu inte hittat.

Hundratals mil därifrån möter vi Mona, en kvinna från Iran som flyr mot Sverige för att leta reda på sin älskade pojkvän som har försvunnit. Men vad ingen väntat sig är vad Monas resa ska betyda för utredningen.

Emma Olofsson är född i Malmö men är numera bosatt i Blekinge. När hon inte skriver eller läser böcker arbetar hon som lärare i svenska. Hon debuterade som författare år 2020 och har sedan dess snabbt fått en stor följeskara trogna läsare. Sorgfågel sjunger är hennes första bok om kriminalinspektör Sonja Ljung.

Boken rivstartar med att en beväpnad man tagit sin in i skolan. Parallellt med det får vi upprinnelsen och starten på Monas flykt till Sverige. Ett snyggt och smart sätt att fånga min uppmärksamhet som läsare. Sorgfågel sjunger är den första boken jag läser av Emma Olofsson och jag tycker mycket bra om den. Boken är välskriven med ett bra flöde, vilket gör att den är snabbläst utan att för den skull tappa i kvalitet. Det som jag verkligen tycker om med boken är att du som läsare skapar en relation till flera av personerna som är med i handlingen, inte bara huvudpersonen Sonja Ljung och det tycker jag är mycket bra. Det blir på så sätt en känslig deckare och som skapar ett sug efter del 2 i serien. För givetvis vill du som läsare veta vad som händer framöver och hur det går för personerna!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar