17 oktober 2022

Ett ärligt liv av Joakim Zander

Hon slängde ned tejpen i sin väska och sneglade mot innergårdens öppning ut mot gatan, som om hon väntade på något. Jag anade en röd sprayburk i väskan. 
"Varför skrev du det där på fasaden?" sa jag. "Vi har repen och dolkarna"? Hon bara såg på mig.
"För det är allt vi har" sa hon. "Kanske räcker det."

På en våldsam demonstration i Malmö träffar en ung, vilsen juridikstudent en kvinna som introducerar honom för sina excentriska vänner. Deras liv bygger på radikala och spännande ideal, men också på lögner och stora risker. När han väl upptäcker vad han har dragits in i är det redan för sent att ta sig ur. 

Ett ärligt liv är en spänningsroman om sanning, svek och lockelsen i att leva utanför lagen.

Boken Ett ärligt liv av Joakim Zander är en annorlunda spänningsroman och en som verkligen tilltalar mig. Många spänningsromaner läser man med en stressad känsla, eftersom tempot ofta är väldigt högt. Det här är en bok där det händer mycket och huvudpersonens liv förändras under en kort period, utan att du som läsare upplever den stressig. Däremot tar avsaknaden av ett stressigt högt tempo inte bort spänningsfaktorn. Den här boken är hur spännande som helst! Spänningen av hur en vilsen person, som inte riktigt passar in någonstans, försöker hitta sig själv och sin plats i livet. Han är "för bra och smart" för småstaden han vuxit upp i och blir helt plötsligt någon som knappt räknas i universitetsstaden Lund. Han tappar fotfästet och upplever ett annorlunda och spännande liv, när han träffar Max och hennes vänner. En samvaro som han så småningom inser kanske inte riktigt är den sanna samvaro han först trodde. 

Sist men inte minst måste jag nämna bokens omslag. Bokomslaget är klockrent i förhållande till  handlingen och fångar verkligen romanens huvudperson. Den visar en ung man som nätt och jämnt håller sig över vattenytan, som om han ska dras ned i den mörka, dekadenta, men även våldsamma tillvaro eller ska han ta sig upp till ytan och faktiskt klara sig och gå vidare? Ett ärligt liv är en bok jag varmt kan rekommendera dig att läsa! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar