29 februari 2020

Klubben av Matilda Gustavsson

I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp - den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

I "Klubben" fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

"Det är en utomordentlig bok. Om det är spänning man vill ha så kan man med fördel läsa den. Dessutom är den välskriven."- Leif G.W. Persson

Det här är en faktabok, som när man läser den, önskar man att den vore fiktiv. Det är svårt att i den vildaste fantasi tänka sig att en person kan utsätta så många kvinnor för de här trakasserierna och övergreppen och komma undan med det. Ja, till slut kom rättvisan äntligen ikapp kulturprofilen, men så många kvinnor, som hann att drabbas dessförinnan. Flera kvinnor som fick sina liv förstörda och där yrkesliven/karriärerna dessutom drabbades av kulturprofilens makt och nätverk. Boken Klubben speglar också de historiska efterdyningarna om hur reportagen kring övergreppen påverkade Svenska Akademien. Det känns extra tungt att läsa hur Sara Danius manövrerades bort från posten som ständig sekreterare, då hon försökte hitta ett sätt att förändra och föra Svenska Akademien framåt. Jag kan varmt rekommendera dig att läsa Matilda Gustavssons bok Klubben. Den speglar dagens samhälle i sann metoo-anda, samtidigt som den är historisk kring hur den skakade om och påverkade institutionen Svenska Akademin. Men framförallt ger den alla av kulturprofilen drabbade kvinnor en upprättelse och en chans att berätta sin historia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar