26 maj 2017

En sax i hjärtat av Marie Bengts

Sensommaren 1957 är varm och kvav. I en folkvagn på den småländska landsbygden sitter Hannah Lönn, på väg för att hjälpa sin faster Lilly som har skadat foten.

Hannah förväntar sig ett par långtråkiga veckor med symöten och kafferep - för att inte tala om ändlösa frågor om varför hon trots mogen ålder inte har gift sig än. Att hon valt att försöka sig på en karriär som klädskapare i Stockholm istället för att skaffa man och barn är oförståeligt för hemmafruarna i Eneby. Inte blir det bättre av att den där karriären visst inte riktigt tagit fart.

Men fördomarna om den sömniga landsbygden kommer på skam när en av grannarna hittas död med en sysax i bröstet. Den idylliska byn visar sig gömma åtskilliga mörka hemligheter, och Hannah är fast besluten att avslöja dem alla.

Marie Bengts, född 1968, kommer från Småland men bor i Stockholm. Hon har ett förflutet som fritidspedagog och journalist, och arbetar numera som frilansande skribent. En sax i hjärtat är hennes debutroman.

Ibland är det verkligen skönt och omväxlande att läsa en deckare, som inte "frotterar sig" i otäckheter. En mysig pusseldeckare, där du får fundera ut vem/vilka som du tror är mördaren/mördarna. Jag måste säga att Marie Bengts har verkligen lyckats med att skapa en mysig miljö för sin debutroman. Att boken dessutom är välskriven, gör ju inte det hela sämre. Så om du, liksom jag, gillar pusseldeckare i sann Agatha Christie anda, är det här är boken för dig. Att den utspelar sig i 1950-talets Sverige gör den extra läsvärd. Om jag lyckades klura ut hur det hela hängde ihop?? Ja, det gjorde jag, men det är ju det som är poängen med pusseldeckaren. Du ska lyckas klura ut mordgåtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar