20 juli 2024

Käraste Lena av Ninni Schulman

Hösten 1983 hittas 31-åriga Lena död i sitt hem på släktgården på Sollerön utanför Mora, hängd i en lampkrok. Av allt att döma rör det sig om ett självmord.
   Lenas föräldrar vägrar  tro att deras dotter valt att ta sitt eget liv, och för att få reda på sanningen kopplas den före detta polisen Ingrid Wolt in.
   Ingrid har egentligen lagt ner sin nystartade spaningsbyrå och lever isolerad i skogen av rädsla för sin före detta man. Men föräldrarna är så enträgna att hon slutligen övertalas att ta sig an fallet.
   Det visar sig snart att Lena bar på djupa hemligheter och att det var många i hennes närhet som ville se henne död.

Käraste Lena är den andra delen i Ninni Schulmans hyllade Siljanserie, en kriminalroman om längtan, passion och svek.

Oj, oj, oj! Vilken uppföljare! Ninni Schulman gör det igen! Hon lyckas att få till en deckare som gör avtryck och som stannar kvar. Det här är så otroligt bra! Spänningen är på topp och de korta växelvisa kapitlen ger ett snabbt flöde till boken och gör den till en bladvändare! Man hinner ju alltid läsa ett kapitel till! Det jag verkligen tycker om med Käraste Lena är att den är så fint skriven, med hjärtat på rätt ställe. Ninni Schulman lyckas med att skapa en känsla till handlingen, som bjuder in mig som läsare och jag blir delaktig i allt som sker. Jag känner med de olika personerna och jag vill verkligen veta vad som hände Lena och hur ska det gå för Ingrid? Kjell verkar ännu mer hämndlysten och han tar till alla medel för att hämnas. Det är minst sagt olidligt spännande! Lägg där till att boken utspelar sig under 1980-talet och du har en helt oemotståndlig bok! Även där gör Ninni Schulman det med finess. Handlingen är förflyttad till 1980-talet och jag som är född i början av 1970-talet känner verkligen igen mig. På ett positivt och naturligt sätt. Det är inte upphaussat med en mängd detaljer, utan boken skildrar vardagslivet precis som det var, utan att det blir överdrivet! Så luta dig tillbaka, grabba tag i Käraste Lena, läs och njut! Det här är nog årets bästa deckare!



 

17 juli 2024

Det går ett tåg mot dödens land av Sofia Rutbäck Eriksson

Djupt in i skogen, strax väster om Arvidsträsk, dundrar tågen fram på förbindelselänken mellan landets norra och sydligare delar. När en person hittas död vid rälsen går kommissarie Rolf Ströms tankar tillbaka till ett annat dödsfall, en gång för länge sedan. Men är det verkligen möjligt att det finns ett samband, trots att platsen och tillvägagångssättet är desamma? Det är inte bara Rolf som minns sådant som en gång varit. Den numera 107-åriga Knut Hedman får anledning att blicka bakåt mot händelser i släkten som inträffat till och med innan han föddes. Då när dinosaurierna och vikingarna levde och det inte fanns mobiler (enligt Eira Wall, 6 år). Den gången när det stora arbetslaget med rallare tågade in i Älvsbyn med påkar och tillhyggen och ställde till det största och längsta slagsmålet i rikets historia. Då när något skedde som skulle ge ekon i Arvisdträsk med omnejd långt över hundra år senare. 

"Det går ett tåg mot dödens land" är en pusseldeckare som blandar spänning med hjärta och värme. Det är den femte delen i den omtyckta Arvidsträskserien. Sofia har också författat de humorfyllda deckarserierna "Katarinas eminenta detektivbyrå" och "Morden runt med Herkules Persson", och har även på börjat den nya serien "Morden i Glasviken".

Att lyssna på Det går ett tåg mot dödens land suveränt uppläst av Fredde Granberg är bland det mysigaste och mest hjärtevärmande man kan göra, även om boken i sig är en pusseldeckare. Brott begås och ska lösas, men handlingens fokus utöver detta är personerna i Arvidsträsk. Det går helt enkelt inte att värja sig emot dem. Vetgiriga Eira som älskar att styra och ställa, Oskar med alla sina idéer, det härliga polisradarparet Stenbäck och Lagerkvist, författaren Riita och den pensionerade polisen Rolf är bara några av alla invånarna i Arvidsträsk. Men den som verkligen får mitt hjärta att smälta är den 107-åriga Knut. Han är ju helt makalös och skildras röstmässigt väldigt bra av Fredde Granberg. Den här gången tar bland annat sig Knut an Riitas förläggare Hannes, som åkt upp till Arvidsträsk för att själv skriva en feelgoodroman! Hur otippat är inte det! Som läsare vandrar mina tankar iväg och jag kan inte undvika att dra paralleller till tv-serien Morden i Midsomer! Hur många fler människor kan mördas, hur många bor det egentligen i Arvidsträsk med omnejd? Sofia Rutbäck Eriksson målar upp skådeplatsen och handlingen på ett skickligt sätt och jag dras snabbt i uppdraget att lösa vad som har hänt och hur allt hänger ihop. Författaren stora berättarglädje, humor och kärlek till den norrländska landsbygden präglar boken och jag kan inget annat än att redan nu längta till nästa del i serien! 

13 juli 2024

Sommardagar i Kollektivet av Callum Bloodworth

VÄLKOMMEN TILL KOLLEKTIVET - DÄR ALLA FÅR EN ANDRA CHANS

Det är nästan lättare att missa det slitna rosa huset än att hitta det. Vilket förstås är väldigt synd. För bakom dess väggar i den lilla Stockholmsförorten, ryms de mest storslagna historierna - om livet, döden och allt däremellan.
   Pensionären Stina har bestämt sig för att hennes tid snart är slut, nu när inget är som den en gång var. Lokaljournalisten Julian söker svar på varför hans äktenskap satts på paus och om två hjärtan kan bli ett igen. Romanceförfattaren Alice brottas med skrivkramp, då hon tappat tron på kärleken i spåren av en högst offentlig dumpning.
   Bland äppelträden i Kollektivet vävs deras historier samman och de förenas i kampen för att rädda Kollektivets framtid, samt den dröm som en gång skapade det. Och för att bevisa att det aldrig är för sent att börja om på nytt.

Sommardagar i Kollektivet är första delen i en serie om drömmar, kanelbullar och vänskap. Och om vikten av att ta hand om sina medmänniskor - utan att glömma bort sig själv.

Åh, vilken ljuvlig roman!! Efter att ha läst klart Sommardagar i Kollektivet kan jag konstatera att jag nog har läst årets mest hjärtevärmande bok! Kan det bli så mycket härligare och mysigare än så här? En roman som handlar om ett boende dit den som behöver läka sin själ är välkommen att flytta in. Callum Bloodworth har en förmåga att skriva böcker som stannar kvar och som svämmar över av bakverk, kärlek, omtänksamhet och vänskap. En vänskap över generationsgränser. Det här är en bok som blandar allt detta med en stor portion humor, men även saknad och sorg. Den lägger sig som bomull runt hjärtat och det går inte annat än att älska denna fantastiska bokpärla! Sommardagar i Kollektivet är en roman som har funnit en alldeles speciell plats i mitt hjärta och där kommer den att stanna! Om du har tänkt att läsa bara en bok den här sommaren eller året för den delen, så är Sommardagar i Kollektivet den bok du ska välja! Bättre än så här blir det inte! 


 

07 juli 2024

Allt för dig av Josefin Schygge

En idyllisk ö. En kvinna på flykt. Fasor från det förflutna.

Malin bor på vackra Visingsö med sin man Joen och sina två söner Gunnar och Elis. Hon driver den populära bloggen "Malin på ön" där hon visar upp sitt perfekta liv - för perfekt tycker en del.

  När Elma som lever med skyddad identitet behöver en tillfällig bostad får hon bo i Malins gårdshus. Men Elmas närvaro får Malin att känna obehag, den utsatta kvinnan påminner henne om de fasor hon själv upplevt i det förflutna. Dessutom börjar mystiska saker hända runt Malin och hennes familj - det är som om någon iakttar henne. Inbillar hon sig, eller har mannen som en gång hotade att förstöra hennes liv, mannen hon har flytt ifrån, kommit tillbaka?

Allt för dig är en bladvändare om utsatthet och hämnd där nervkittlande spänning möter ett djupt gripande relationsdrama.

Pust! Boken är äntligen utläst och jag kan andas ut! Redan bokens första sidan sätter ribban och får mig att inse att den här boken lär inte vara en rosaskimrande dröm, utan en både spännande och obehaglig bok, som jag egentligen vill snabbläsa för att komma fram till slutet. Inte för att boken är dålig eller alldeles för otäck, utan för att det är olidligt spännande och jag som läsare inser att det obehagliga kommer att eskalera, allt eftersom sidorna flyter på. Josefine Schygge har med den här boken verkligen fått in en fullträff! Allt för dig är som jag tidigare skrivit olidligt spännande, men på ett bra sätt. Det är inte så att du som läsare inte härdar ut, för det gör du. Mycket tack vare att handlingen också blandas av det idylliska livet på Visingsö och skildringen av Malins härliga blogg om hennes liv på ön. Men lugnet och idyllen bedrar. Malin och hennes familj hotas av den man som för många år sedan misshandlade Malin. Vi får även lära känna Elma som tillfälligt kommer för att bo i familjens gårdshus. En kvinna som lever under skyddad identitet och som har fått offra allt för att skydda sig själv och sina barn. Josefin Schygge skildrar på ett bra sätt problematiken med att leva under skyddad identitet och hur svårt det är att komma ur och förbi ett destruktivt förhållande och våld i nära relationer. Hur livet kan te sig för den som är på flykt, att man snabbt kan behöva byta bostadsort och svårigheten att lära känna nya bekantskaper.  Känslan av att aldrig känna sig säker. Att våga släppa andra in på livet, när man samtidigt vet att ju fler du lär känna, desto större risk är att du blir avslöjad var du bor eller för den delen behöva lämna de nya vänner du lärt känna. En fruktansvärd tillvaro! Den här känslan lyckas Josefin förmedla och olustkänslan växer som en stor klump i magen. Men låt inte det här avskräcka dig från att läsa boken. Boken är så mycket mer än en transportsträcka till slutet, för att se hur det går. Allt för dig är en mycket välskriven spänningsroman. Författarens fina språkkänsla skapar samtidigt en ljuvlig och idyllisk känsla och skildrar  Malins liv på Visingsö, som en drömtillvaro, om det inte hade varit för den man, som inte riktigt vill släppa taget. Kapitlen handlar växelvis om olika personer, tidsepoker och miljöer, vilket ger ett bra driv till handlingen och innan jag vet ordet av har jag bara ett fåtal sidor kvar att läsa! Jag kan varmt rekommendera dig att läsa den här boken!