09 september 2023

Utanpåverket av Kristin Nord

"Alltid ett hekto kosmetika, Lilian som målade lager på lager med pudrets utslätande effekt. Julia med sina läppstift - en kulör per humör. Fasaden som abrupt slutade vid käklinjen, som en smutsrand genom deras släkthistoria."

Lilian och Julia - mor och dotter, två kvinnoliv på olika villkor. När Lilian hittas död vid köksbordet måste Julia återvända till det sömniga villaområdet i staden hon lämnat bakom sig och glänta på dörren till det förflutna. Men en dörr kan vara svår att öppna, inte minst om den gömmer hundratals flaskor. Medan huset rensas på minnen, återförenas Julia med sina systrar: Marie i familjeidyllen, Josefin på gruppboendet.

En roman som spänner över ett halvt sekel om ensamhet, klassresor, och vad som förs vidare över generationer. Om att till varje pris upprätthålla fasaden. Utanpåverket.

Boken Utanpåverket är en debutroman av Kristin Nord. En roman i det lilla formatet, det vill säga den är inte så lång, bara 211 sidor. Men där upphör romanens litenhet. Kristin har lyckats skriva en omfångsrik roman på få sidor. En roman som drabbar och som du måste läsa vidare för att se hur allt utvecklades, hur det kunde bli som det blev. Utanpåverket är en bok som griper tag i dig och du känner för de olika personerna och deras situation, till och med för Lilian som ändå är den person vars alkoholmissbruk påverkade så många. Och som man ändå önskar hade försökt att komma ur sitt missbruk och kunna njuta mer av livet. Utanpåverket är en bok som jag varmt kan rekommendera dig att läsa!
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar