08 januari 2023

Råttjakten av M. W. Craven

Kriminalinspektör Washington Poe hotas av vräkning och måste i domstol försvara sin rätt att bo kvar i sitt älskade torp när han oväntat kallas till en bordell på en sjaskig bakgata i den lilla nordengelska staden Carlisle, där en man misshandlats till döds med ett basebollträ.
Poe förstår inte varför man kopplar in honom. Han är specialist på att jaga seriemördare, ändå  vill brittiska underrättelsetjänsten M15 ha just honom och hans medhjälpare, dataexperten Tilly Bradshaw, till att leda mordutredningen. M15 misstänker att någon tänker försöka sabotera det stundande toppmötet på det lyxiga herrgårdshotellet Scarness Hall. När Poe och Bradshaw undersöker den dödes bakgrund visar det sig att ingen av personuppgifterna de har om honom stämmer.
På mordplatsen saknas ett prydnadsföremål, en keramikråtta av samma slag som hittats även på en annan brottsplats. Poe nystar upp trådarna till en historia som tar sin våldsamma början i kriget i Afghanistan. Girighet och jakt på stulna antikviteter leder till avskyvärda svek och mord som ställer Poes och Tillys slutledningsförmåga på hårda prov.

Äntligen var det dags att läsa ytterligare en av M. W. Cravens deckare och den här gången var det Råttjakten som stod på tur. I vanlig ordning präglas boken av dynamiken mellan Washington Poe och Tilly Bradshaw. Det är just deras personligheter och samarbete, som lyfter boken till att vara något utöver en vanlig deckare. Man kan helt enkelt inte få nog av dem! Lägg där till att själva handlingen är snyggt komponerad, inget är vad det verkar att vara och ändå faller allt på plats på det mest naturliga sättet. Jag gillar även hur M. W. Craven i den här boken blandar upp sin kriminalroman med inslag av actionthriller, utan att den för den skull blir en thriller, utan det är fortfarande en kriminalroman med en mordgåta att lösa. Boken är uppbyggd med korta kapitel vilket gör att den blir väldigt snabb-och lättläst men framförallt är det, det spännande slutet som gör boken till en riktig bladvändare! Du måste helt enkelt läsa vidare för att se hur det går och hur allt avslöjas och hänger ihop. Vill du läsa en spännande och snyggt komponerad kriminalroman är Råttjakten boken för dig! Om du ännu inte har läst de tre första böckerna i serien rekommenderar jag dig att göra det först. Inte för att boken inte går att läsa fristående, för det gör den, men snarare för att få den rätta känslan för samarbetet mellan Poe och Tilly.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar