28 augusti 2022

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Det är 1960-tal i Kalifornien och Elizabeth Zott är inte vad man skulle kalla för en vanlig kvinna. Hon drömmer om en karriär som kemist, men forskningsinstitutet där hon jobbar har allt annat än en progressiv syn på jämställdhet. Den enda som verkligen ser Elizabeths storhet är Calvin Evans, stjärnforskaren tillika roddaren och enstöringen som faller pladask för henne. 

Precis som vetenskapen är livet oförutsägbart, och rätt vad det är så har Elizabeth inte bara blivit ensamstående mamma utan även stjärnan i USA:s mest omtyckta matlagningsprogram. Men Elizabeth lär inte bara kvinnor att laga mat. Hon lär dem även kemins lagar, hur man ändrar status quo och att en kvinnas plats är ute i världen.
 
Lektioner i kemi av Bonnie Garmus är en bok som kommer stanna kvar i mitt minne länge. Det är en roman att njuta av, att unna sig att läsa i lite då och då för att dra ut på läsupplevelsen. Vad är det som är så bra med boken? Givetvis är huvudpersonen Elizabeth och alla personerna kring henne en stor bidragande orsak. Det är ett myller av härliga (och även otrevliga) personer som figurerar i boken. För att inte tala om den underbara hunden Halv-Sju. Genom hela boken fascineras jag som läsare av Elizabeths rakhet och du är aldrig riktigt säker på vad som kommer härnäst. En ny värld öppnar sig och du förflyttas till 1960-talets USA och upplever att du är en del av handlingen. Men det jag verkligen älskar med boken och som gör att allt förhöjs till att bli fantastiskt bra, är den underbara och krassa humorn som genomsyrar hela boken. För även om man kan frustreras över hur Elizabeth och andra kvinnor behandlas, så finns humorn och glimten i ögat där. Lektioner i kemi kommer vara en av mina bästa läsupplevelser under året! En debutroman i toppklass!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar