05 maj 2021

Norr om Beirut av Anna Tell

Smällkall februarinatt och Amanda Lund skickas till Västerbron i Stockholm för att försöka förhindra en självmordshoppare. Personen i fråga, Jonas Wester, visar sig inte ha anmält att hans barn varit försvunna. Däremot uppges Veronika Bark, chef på SIDA, vara saknad. Båda har de kopplingar till en svensk kontakt i Libanon. Parallellt följer vi en utsatt människas farliga resa från Afghanistan och sedan till olika flyktingläger i Europa. Svårtydda händelser runtom i världen, fjärrstyrda av hot om avslöjande hemligheter.

Med en noggrannhet i detaljer och en självklar auktoritet i berättandet fångar Anna Tell sina läsare från första sidan. "Norr om Beirut" är den tredje, fristående delen i serien om Amanda Lund, förhandlare vid Nationella insatsstyrkan.

Vilken spänning! Och vilken väl uppbyggd intrig! De två parallella historierna smälter samman och allt får en förklaring. Anna Tell har skrivit en helt igenom perfekt spänningsroman, som jag föll pladask för. Jag har läst även de två tidigare böckerna om Amanda Lund, men den här tredje boken har något alldeles speciellt. Här har Anna Tell överträffat sig själv! Med en stor dos av olidlig spänning, blandat med Amandas privatliv och en trovärdig flyktinghistoria, finns det inte så mycket mer att begära. Att författare själv är polis till yrket och har arbetat utomlands märks i detaljerna. Allt blir trovärdigt och inte det minsta överdrivet. Spänningsromaner, thrillers av mer militär/politisk karaktär tycker jag vanligtvis inte om. Ofta innehåller de överdrivet mycket våld och ett stressande högt tempo, men så är det inte alls i Anna Tells böcker. Så om du precis som jag brukar undvika den här kategorin av böcker, kan jag varmt rekommendera dig att läsa serien om Amanda Lund! Och för dig som ofta läser spänningsromaner kan du här njuta av en mycket välskriven och trovärdig thriller! 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar