05 december 2019

Patrioterna av Pascal Engman

Oron sprider sig på Stockholms nyhetsredaktioner efter mordet på en kvinnlig journalist. Medarbetare som vant sig vid att dagligen få ta emot hot fruktar nu för sina liv. Den unga Madeleine Winther på Nyhetsbladet har dock siktet inställt på något helt annat. Hon vet precis hur hon ska ta sig framåt i karriären och nu är hon på väg att göra ett rejält scoop.

Carl Cederhielm har lovat dyrt och heligt att skydda landet mot fiender. Han och hans båda medsvurna har satt samman en lista med tio namn. De ska hämnas dem som inte själva kan hämnas.

I ett land långt bort längtar en man hem till Sverige. Invånarna i den lilla staden är rädda för honom, han som arbetar som livvakt åt den vapen- och narkotikasmugglande ryssen.

Snart kommer deras liv att vävas samman och Sverige vaknar upp till en ny, skoningslös verklighet. För Carl Cederhielm är dock uppdraget långt ifrån slutfört. Det är dags att eliminera nästa person på listan.

Patrioterna är en högaktuell  thriller och journalisten Pascal Engmans debutroman. Med sin roman förnyar han den samhällsengagerade spänningslitteraturen. Med stort patos, på samma sätt som Sjöwall & Wahlöö och Mankell, tar han oss in i den brutalare nutiden.

Efter att ha tagit del av alla lovord om Pascals Engmans böcker och då framförallt den senaste boken Råttkungen, kände jag att det var dags att göra bekantskap med en för mig, ny författare. Jag bestämde mig för att börja med hans debutroman Patrioterna, vilket jag absolut inte ångrar. Vilken bok!! Det här en av de mest spännande kriminalromaner, som jag har läst. Den har allt; olidlig spänning, våld, terrorister och hjältar. Boken innehåller parallella historier, som vävs ihop på ett skickligt, men ack så våldsamt sätt. Och det som framförallt gör att boken är något utöver det vanliga och visar på Pascals storhet som författare, är att han lyckas få med många oväntade vändningar och skeende i boken, som kommer som en total överraskning för dig som läsare. När du trodde att allt höll på att ordna sig, händer något hemskt. På samma gång som du, när det sker, förstår att det är den enda naturliga följden just då. Men det var varken något du såg komma eller tänkte, utan pang, så sker det bara. Patrioterna är en bok där du som läsare kastas mellan hopp och förtvivlan. Där ingenting är givet och där slutet kan vara absolut hur som helst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar