11 augusti 2019

Den röda adressboken av Sofia Lundberg

Livet är som ett pärlband av människor. Vi möts och vi älskar, vi skiljs åt, vi skrattar förtroligt i djup vänskap, vi går igenom nederlag och vi får våra hjärtan krossade.

Doris har haft samma adressbok sedan 1928. I den finns hennes pärlband av människor som mött genom livet. Nu lever hon ensam i en lägenhet på Bastugatan i Stockholm. De flesta av namnen i adressboken är överstrukna, döda och de enda avbrotten i ensamheten är hemhjälpens besök och samtalen med systerdotter-dottern Jenny på andra sidan Atlanten.

En dag börjar Doris skriva ner sina minnen om vännerna i adressboken. Så att Jenny, som blir den enda att minnas Doris, också får tillgång till hennes minnen.

Den röda adressboken är en gripande historia som med stor intensitet skildrar den livserfarenhet som en äldre människa bär inom sig. Den spänner över ett helt liv och tar med läsaren på en resa till svunna tiders Paris, New York och Stockholm.

Den röda adressboken av Sofia Lundberg är en bok som jag själv önskar att jag kommit på idén att skriva. Det är en bok som har allt man kan önska sig att en  bok ska ha. En bra handling, hopp mellan tid och rum, besök i flera olika länder och ett fascinerande levnadsöde. Att lära känna Doris och se vad som format henne är verkligen en fängslande berättelse. Den har med en stor gnutta glädje, kärlek och sorg. Men mest av allt är det också en  tankeställare om vad som är viktigt i livet och en påminnelse om vilken livserfarenhet en äldre människa har. Att inte glömma bort att även den personen har varit ung och kan ha varit med om så mycket som du själv aldrig har kunnat ana dig  till. Så till dig som ännu inte läst den här boken: Grattis, du har en riktig läsupplevelse framför dig! Den röda adressboken är en pärla du inte får missa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar