30 augusti 2018

Slutet på sommaren av Anders de la Motte

En sensommarkväll 1983 försvinner en liten pojke från en gård på den skånska slätten. Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte, och ryktena och misstankarna sprids snabbt. Men den valhänta brottsutredningen som följer läggs till sist ner, och sorgen och ovissheten får pojkens familj att långsamt falla sönder.

Tjugo år senare leder hans storasyster Veronica ett gruppterapisamtal, då en ung man plötsligt återger minnen av ett försvinnande. Berättelsen är skrämmande välbekant, och motvilligt tvingas Veronica riskera den bräckliga tillvaro hon byggt upp. Hon måste återvända till Skåne för att söka svaret på frågan som ingen längre vill ställa. Vad hände egentligen den där sommaren för så längesedan? Sommaren som aldrig tog slut.

Slutet på sommaren är en bok som jag varmt kan rekommendera dig att läsa. Den klassas som en kriminalroman, men den är lika mycket ett familjedrama om hur en familj, släkt och samhälle påverkas av att en liten pojke försvinner och därefter är spårlöst försvunnen. Vad hände egentligen? Det som skett präglar de inblandade och ingenting blir riktigt sig likt. När bokens huvudperson sedan backar bandet och återvänder till hemorten, nystas det hela upp och du får till slut en förklaring till hur allt hänger ihop. Till dig som inte uppskattar våldsamma och blodiga kriminalromaner, är det här verkligen boken för dig Det är mer fokus på personerna och spänningen dem emellan, än att våldshandlingar staplas på varandra. Intressant blir även aspekten vad som kan hända när mobben går, när man i förväg bestämmer vem den skyldige är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar