11 mars 2025

Dödens lustgård av Karolina Schützer

Champagnen flödar på en disputationsfest i Botaniska trädgården i Uppsala, men kvällen får ett abrupt avslut när den unge doktoranden Carl-Henrik hittas död.

När filosofistudenten Liam förlorar både jobbet och kärleken bestämmer han sig för att återuppväcka ett mytomspunnet filosofiskt sällskap. Personen som vet mest om sällskapet är journalisten Greta som nyligen tvingats gå i pension. En oväntad vänskap växer fram mellan dem och de startar Filosofiska klubben, där de ska dricka rödvin och prata filosofi.

En sensommarkväll hamnar de på den ödesdigra festen i Botaniska trädgården och dras motvilligt in i det nät av lögner som omger dödsfallet. Snart är Liam och Greta själva i stor fara och ställs inför frågan: får man döda en människa för att skydda en annan?

Dödens lustgård är en pusseldeckare om filosofiska dilemman och första delen i serien Mord för Filosofiska klubben.

Karolina Schützer, född 1984, är journalist och författare. Efter tio år som reporter, redaktör och programledare på Sveriges Television lämnade hon Stockholms innerstad för ett lugnare liv i Uppsala med sin familj. Hon debuterade 2023 med rosade Under stjärnorna i Paris som nominerats till flera priser, toppat bästsäljarlistorna och sålts till bland annat Tyskland, Italien och Spanien. Dödens lustgård är hennes tredje bok. 

I boken Dödens lustgård får vi möta Uppsalas filosofiska, akademiska värld i kombination med en deckargåta. Det känns både fräscht och fascinerande. De filosofiska reflektionerna från personerna som figurerar i boken förhöjer handlingen och ger det lilla extra till läsupplevelsen. Boken utspelar sig i nutid, men mängden personer/misstänkta gör att mina tankar onekligen går till Agatha Christies klassiska pusseldeckare. Känslan blir därför att boken blir tidlös och kan egentligen tidsmässigt utspelas när som helst, om man bortser från detaljer som till exempel mobiltelefoner. Som läsare gäller det att vara uppmärksam och associera kring vem eller vilka som är inblandade. Det jag också tycker mycket om med Dödens lustgård är samspelet mellan Greta och Liam. Trots att de åldersmässigt tillhör skilda generationer och kommer från olika samhällsklasser, hittar de varandra och kan samarbeta på ett konstruktivt sätt, som för dem närmare deckargåtans lösning. Jag ser verkligen framemot att läsa fler delar i serien Mord för filosofiska klubben.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar