16 december 2023

Arnes julhelvete av Christina Olséni och Micke Hansen

En skruvad och humoristisk juldeckare i Lundamiljö av författarna bakom Mord i Falsterbo.

Julen närmar sig med stormsteg och hypokondrikern Arne fördriver i vanlig ordning förmiddagarna på Apoteket Svanen. Ett stenkast därifrån, i Lunds domkyrka, sjunger hustrun Barbro i den åtta damer starka seniorkören, Herrens Bönor. När en av körmedlemmarna påträffas död i kryptan med en kniv i ryggen, tar Ester, som avskyr att sjunga, genast hennes plats i kören för att kunna nysta i mordet.

Arnes lugna tillvaro avbryts abrupt då han motvilligt måste passa Esters kakätande kakadua, Roland, samtidigt som han ska hinna med alla läkarbesök han ständigt bokar in. Dessutom tvingas han ut i den hektiska julhandeln, och som om inte det vore nog övertalas han att övningsköra på stadens glashala kullerstensgator med ett av barnbarnen.

Och vem i helvete har haft ihjäl stadens jultomte?

Äntligen var det åter dags att träffa Ester Karlsson med K och hennes grannar i bostadsrättsföreningen Lärkan! Den här gången får hennes hypokondriska svåger Arne en stor plats i handlingen. Och vilken plats han tar! För er som känner Arne sedan tidigare vet ni hur positiv han är. Han riktigt strålar av energi... Eller inte! När han går handledarkurs för att kunna övningsköra med sitt barnbarn går det inte hindra gapskrattet som bubblar upp inom mig och det trots att jag är ute och promenerar. Helt obetalbart! Men tillbaka till Ester. Även den här gången kommer hon i kontakt med mord och återigen lyckas hon hjälpa poliserna Kling och Klang, eller förlåt Bertilsson och Kowalczyk i sin möda att lösa de mord som begås. Likt Agatha Christies Miss Marple (fast mer beskäftig) lyckas hon nysta i olika trådar för att till slut knyta ihop säcken och avslöja hur allt hänger ihop.  En klassisk pusseldeckare, men som blandas upp med en stor gnutta humor, vilket gör att boken blir helt oemotståndlig! För vem kan motstå en deckargåta som även får dig på gott humör? Att den här boken dessutom utspelas i jultid gör att man får en härlig julkänsla, som blandas upp med många skratt. Ester och Arne är helt enkelt i toppform! Arnes julhelvete är med andra ord en bok du inte får missa! Läs, skratta och njut!!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar