25 juni 2018

Syndabocken av Sofie Sarenbrant

Emma Sköld är tillbaka.

En inbrottsvåg drar genom Bromma och tjuvarnas metoder blir allt värre. När ett mord på en tonårspojke skakar sommaridyllen kopplas Emma Sköld in på fallet. Allt pekar på ett villainbrott som har gått snett.

Misstankarna riktas mot familjens städerska som hittade offret. På forumet Brommavännerna sprids hatiska fördomar om henne och utländska gästarbetare. Men när fler personer hittas döda tar Emma saken i egna händer, och försätter därmed sig själv och andra i livsfara.

Syndabocken är den fristående sjätte delen i den omtyckta serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Det är en fängslande samtidsdeckare om lögner, hämnd och dysfunktionella familjer, Hur väl känner du egentligen ditt barn?

Sofie Sarenbrant gör det igen! Hon lyckas leverera en deckare i toppklass, som du med stora svårigheter lägger åt sidan, för att minuten senare konstatera, att du hinner läsa åtminstone ett kapitel till. Det är en konst att kunna skriva korta kapitel och att ändå få med det nödvändiga i handlingen, samtidigt som man ska hålla sig till den röda tråden. Den här konsten bemästrar Sofie Sarenbrant! Kombinationen av mord/brott som ska lösas, i en mix med huvudpersonernas privatliv, gör att det blir en extra nerv i bokens handling. Det blir på så vis spänning på två håll och du får inte en lugn stund förrän boken är utläst. Det här gör Sofie Sarenbrant till en av mina absoluta favoritförfattare och jag kan med glädje konstatera att det nästa år kommer en ny bok om Emma Sköld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar