19 januari 2018

Den som gapar efter mycket av Kristofer von Beetzen

"Allvarligt talat, det här är the oldest trick in the book. Det är samma sak som fick holländare att slänga sina besparingar på tulpanlökar på sextonhundratalet eller som gjorde Ivar Kreuger till världens rikaste. Trustorhärvan kommer framstå som snatteri på Ica. Och risken att torska är noll."

William Berner var en fånge långt innan han hamnade i fängelse. Den krävande karriärklättringen som hans far stakat ut, hustruns drömmar om det extravaganta livet och hans rädsla för att gå sin egen väg styr honom långt från sina drömmar. Att han också är fånge i sin chefs personliga förmögenhetsbygge som ofrivillig målvakt i insideraffär gör att snaran sakta dras åt.

När han hamnar på Täbyanstalten har han förlorat allt. Det enda han har kvar är drivkraften att bevisa sin oskuld, insikten att girighet förblindar och massor av tid att tänka. När man inte har något att förlora är oddsen att lyckas oändligt bra, är Williams filosofi när han börjar skissa på det perfekta brottet för att sätta den stora hämnden i verket.

På en av bokens omslagsflikar står följande text, vilket jag tycker beskriver boken på ett så bra sätt att jag bara måste citera det:

"Den som gapar efter mycket är en berättelse om omåttliga begär, stora pengar och en mycket elegant hämnd. I finansbranschen överträffas dikten ofta av verkligheten och i denna moderna Greven av Monte Cristo vävs dikten ihop med glimtar ur verkligheten till en underhållande spänningsroman om drömmen att bli rik. Låt dina drömmar flyga business-class för ett tag och följ med på en spännande färd bakom kulisserna på Stureplan."

Kristofer von Beetzen har lyckats med att skriva en underhållande spänningsroman, som utspelar sig i Stockholms finansvärld, utan att det för den sakens skull behöver innehålla stora mängder med våld. Utan istället handlar det om begäret om att bli rik respektive att få upprättelse, när du dömts för ett brott som du inte har begått. Hämnden är ljuv och orden "what goes around, comes around" speglar andemeningen i boken. Överraskande nog så tyckte jag mycket bra om boken. Jag läser ofta spänningsromaner, men då är det oftast någon typ av deckare eller psykologisk thriller. Det är ytterst sällan jag har kommit i kontakt med en spänningsroman, som till största del handlar om drivkraften att få upprättelse och hur det perfekta brottet iscensätts. Det här är Kristofer von Beetzens första bok och jag ser verkligen framemot att läsa fler av hans kommande böcker. För visst går det att skriva en fristående fortsättning på den här storyn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar