07 februari 2014

Du går inte ensam av Mari Jungstedt


En sensommarvarm septembermorgon försvinner den tvååriga Andrea Eliasson från en skönhetssalong i Visby där hennes mamma arbetar. Ingen av de förbipasserande på den stillsamma kullerstensgatan intill Visby ringmur har sett vem eller vilka som förde iväg henne. 
När så ännu ett barn försvinner från den årliga höstmarknaden i Hemse intensifieras polisjakten. Bara några veckor senare hittas en kvinna mördad i vassen vid det djupa och ensliga Lojsta träsk. 

Undersökningen leds av poliskommissarie Karin Jacobsson som får hjälp av den halvtidssjukskrivne Anders Knutas. Mitt i den hektiska utredningen kämpar de för sin kärlek. 
Någonstans i det annalkande höstmörkret gömmer sig en mördare. Och en barnarövare. Är det en och samma person? 

Du går inte ensam är Mari Jungstedts elfte deckare med Gotland och polisen Anders Knutas i fokus.

I vanlig ordning är Mari Jungstedts deckare av både hög kvalitet och snabbt tempo. Du läser boken i raketfart tack vare korta kapitel och en tät handling. Perfekt läsning för den som vill läsa en bra, välskriven bok, men som kanske inte har så mycket tid över för läsning. Du hinner alltid att läsa något/några kapitel. Det som är bra med Maris böcker  (och naturligtvis gäller det också den här boken) är att det ofta är olika parallella händelser som slutligen vävs samman och hänger ihop. Du anar hur saker och ting är men det förstör överhuvudtaget inte handlingen eller spänningen för den delen, utan du vill vidare.
Jag tycker att det känns fräscht och nytt att det är Karin Jacobsson, som axlar Anders Knutas mantel och är den som har huvudansvaret för utredningen. Samtidigt som man med spänning läser om vad som händer i Anders liv. Som förälder läser man dessutom med lite extra oro om vad som har hänt barnen och tar aldrig för givet ett det ska bli ett "bra" slut. Med andra ord kan jag varmt rekommendera dig att läsa den här boken. Spänningen är tät, tempot högt och handlingarna vävs samman på ett skickligt sätt. Mari Jungstedt fortsätter att hålla samma höga klass, som hon alltid har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar