Hemma på Rydboholm råder det sorg då en av Gustavs yngre bröder är svårt sjuk. Cecilia vakar vid hans sida, samtidigt som hon försöker ta hand om sina döttrar och oroar sig för sin son vid hovet. Den vilde, envise Gustav som inte klarat av att anpassa sig efter sina lärare i Uppsala utan lämnat skolan i vredesmod.
Sten Sture är en karismatisk ledare som ändå ser förtjänster med den unge Gustav och skickar honom som en av sina utsända att tala med den danske kungen Kristian. Ganska snart står det klart att alla i sällskapet är beredda att svära Kristian trohet förutom Gustav. Det blir första steget på Gustavs vägval, han kommer att stå upp för Sveriges frihet till varje pris.
Vasa - Rebellen är den första delen i en dramatisk och underhållande romanserie om familjen Vasa. Det är en berättelse om makt, förbjuden kärlek, krig och frihetskamp, om osannolika men sanna händelser. Men också om hur det moderna Sverige började formas.
Ibland utmanas man att läsa en bok som man aldrig självmant valt att läsa. Vasa - Rebellen av Gustaf Skördeman är för mig en sådan bok, med anledning av att jag inte är intresserad av historia. Eller jag kanske skulle säga skolämnet historia och kungar i synnerhet. Vasa - Rebellen är en av böckerna som ska läsas under höstterminen i det litterära sällskapet, så det var bara att ta sig an utmaningen med öppet sinne. Jag valde strategiskt att lyssna på boken, eftersom jag antog att jag då skulle ha lättare att ta till mig det som utspelades. En bra uppläsning kan förhöja en handling och öka fascinationen. Det visade jag vara ett bra val. Fredde Granberg gör en mycket bra uppläsning, vilket bidrog till att jag på ett underhållande sätt kunde ta till mig bokens handling. Istället för att vara en bok som jag troligtvis hade fått motivera mig att läsa ut, kunde jag bli underhållen och även uppskatta boken. Den fascinerade mig och jag förfasades även av den grymhet som skildrades vid åtskilliga tillfällen i boken. Vem kunde väl tro att jag skulle uppskatta att läsa en bok om Gustav Vasas väg till att bli Sveriges kung? Inte jag i alla fall, men det är bara att erkänna. Gustaf Skördeman har lyckats med att skriva en underhållande historisk, skönlitterär bok, som även kan uppskattas av en person som inte tycker att historien kring kungar och makt är intressant. Bra jobbat!!