26 oktober 2021

Ett lyckligare år av Jonas Gardell

1879 skriver den kände filosofen Pontus Wikner en text han kallar Psykologiska självbekännelser. Manuset låses in i en blecklåda som enligt direktiven ska förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i minst 50 år innan någon får bryta förseglingen och läsa. Dess innehåll är så kontroversiellt och så skandalöst att enbart ryktet om den förseglade blecklådan skapar panik i Pontus Wikners vänskapskrets och man försöker utverka hinder för att blecklådan någonsin ska få öppnas. Ändå är det Wikners vilja att hans text någon gång ska publiceras. I en framtid när allt är förändrat. Han drömmer om ett lyckligare år.

1970, nästan 100 år efter att Pontus Wikner skrivit sina olyckliga bekännelser, bildar några ungdomar i Örebro föreningen Gay Power Club. Den excentriske Ronny går ut i Örebro mitt på dagen i full drag. Kärleksparet Vanja och Kerstin skapar sensation i rikspressen som "flickorna som vill gifta sig". Och tillsammans genomför de den första demonstrationen någonsin i Sverige för homosexuell frihet.

Ett lyckligare år är den gripande berättelsen om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kärlek under andra halvan av 1800-talet. Det är den fantastiska berättelsen om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk.

Ett lyckligare år är den sanna historien om hur kampen för vår frihet började. Och utan början är vi ingenting.

Att kärlek mellan två personer av samma kön kan vara så tabubelagt och skamligt! Som tur är har vi idag kommit mycket längre än så, även om det fortfarande på många håll i världen är på det sättet. Och ja, även i Sverige finns det fortfarande många fördomar kring homosexualitet. Men när man läser/lyssnar på Jonas Gardells Ett lyckligare år får man ett större perspektiv kring hur det har varit att vara homosexuell, till hur det är att vara det på 2000-talet. Och att det som har hänt är viktigt för det som händer i nutid. Om inte Ronny och hans vänner i Örebro vågat att ta steget ut i offentligheten, hade det säkerligen sett annorlunda ut i Sverige idag.  Boken Ett lyckligare år är en bok som drabbar och berör. Du får insikt i hur det genom historien har sett ut om du "råkat" förälska dig i en person av samma kön och hur det påverkade ditt liv. Jag tycker att Jonas Gardell lyckas få fram känslan och budskapet att vi alla är lika mycket värda och att vi alla vill samma sak: det vill säga att älska och att älskas av någon! Språkligt är det en ren fröjd att läsa/lyssna på boken. Jonas Gardell är en fantastisk författare, som kan det här med att utnyttja språket på ett bra sätt. Som läsare upplever du och känner bokens handling. Själv valde jag att lyssna på den, eftersom jag ville höra Jonas författaruppläsning. Ett lyckligare år är både drabbande, gripande och viktig att läsa. Jag tyckte mycket bra om att boken speglar två helt skilda tidsepoker; senare hälften av 1800-talet respektive 1900-talet. Du beger dig på en intressant tidsresa i en för mig okänd miljö. En mycket intressant läsning som jag varmt kan rekommendera dig att läsa!
 

24 oktober 2021

Dödens vingslag av Anne-Marie Schjetlein

Sommaren har ett fast grepp om Halmstad, och Stina och Andreas bjuds in till landshövdingens fest på slottet. När Stina strövar omkring i korridorerna skymtar hon något bakom ett hörn. Chockad upptäcker Stina en död kvinna, vars fingrar är bundna till att ligga i kors.

En tid senare hittas ett lik inmurat i en källargång i Halmstads centrum. Skelettet visar sig vara gammalt och Stina lever sig in i myten om en hemlig gång till slottet, via vilken Christian IV:s älskarinna kunde komma till honom. Men hennes nyfikenhet förvandlas till fasa när det kommer fram att likets pek- och långfinger är bundet på samma sätt som den döda kvinnans.

Även på andra sätt verkar historien upprepa sig. Någon kopierar hemska händelser ur det förflutna, men varför?

Dödens vingslag är den sjätte och sista fristående delen i hennes populära serie om kirurgen Andreas Nylund.

Så roligt att läsa en sprillans färsk och nyutgiven bok! Samtidigt som det känns lite sorgligt. Sorgligt för att det är den sista delen i Anne-Marie Schjetleins serie om Andreas Nylund. Och precis som de tidigare böckerna i den här serien älskar jag den här boken! Anne-Marie lyckas trots de korta kapitlen att skapa en känsla för bokens personligheter. Varje kapitel ger en röst och ett perspektiv för hur varje person upplever/ser det som sker. Alla skeende byggs upp, du skapar förväntningar och idéer kring hur allt hänger ihop och vem som är skyldig. Det känns lite som att dina egna  tankar springer lite i förväg och skapar något, som några kapitel längre fram i boken sker.  Sakta men säkert skalas allt av och sanningen avslöjas i ett synnerligen spännande och andlöst slutskeende. Framförallt när man vet att det är sista boken i serien och då kan ju faktiskt boken sluta hur som helst! Så med lite vemod konstaterar jag att sjätte delen är slutläst och för dig som ännu inte läst Anne-Maries böcker om Andreas Nylund och personerna omkring honom, rekommenderar jag verkligen att du läser dem. Se bara till att läsa dem i rätt ordning för att få bästa läsupplevelsen!
 

19 oktober 2021

Mannen som dog två gånger av Richard Osman

Ibrahim, en av de fyra i Torsdagsmordklubben på Cooper Chase råkar illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16-årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige.

Den svindlande jakten på de inblandade blir upptakten till en rad ovanliga och blodiga händelser som leder till oväntade avslöjanden om Elizabeth tidigare liv, innan den inte alldeles snövita sanningen avslöjas. Några blir livets vinnare, några förlorar allt - inte bara förmögenheter.

Åh, nu är boken färdiglyssnad och jag vill ju egentligen bara stanna kvar hos pensionärerna i Torsdagsmordklubben och poliserna Donna och Chris. Det är verkligen något speciellt med Richard Osmans böcker om Torsdagsmordklubben. En genuin känsla bokens personligheter emellan, även om det handlar om brott som ska utredas och människor som mördas. En sofistikerad hämnd planeras och utförs. Ja, boken har allt en bra pusseldeckare ska ha. Med många lösa trådar som till slut knyts ihop och allt avslöjas. Dessutom innehåller boken en hel del humor, vilket gör lyssningen till ett stort nöje. När bland annat en gärningsperson som blivit skjuten (ej dödligt) får frågan om hen har ont och vill ha en värktablett. Naturligtvis vill hen ha det och får då till svar: Synd för jag har inga. Alltså vem skrattar inte åt det! What goes around, comes around! Till dig som älskar pusseldeckare och gärna ser att den innehåller humor är detta ett mycket hett lästips! Om du inte läst första boken i serien, så börja med den. Den heter Torsdagsmordklubben. Det här är del två i serien. Jag hoppas verkligen på fler böcker om pensionärerna i Cooper Chase!
 

16 oktober 2021

Den osynliga buren av Rebecca Romero

"David slår mig på huvudet, öppen handflata, knuten näve. Det spelar ingen roll. Det är ett bra ställe att bli slagen på, lämnar inga märken. Ingen som kan se. Jag undrar om han också tänker så, om han planerar var han ska placera sina slag. Hur som helst är jag tacksam över det."

När Rebecca möter David tror hon att han kommer att bli hennes livs kärlek, men snart visar han sig istället vara hennes värsta mardröm. Lögner, svek, kontroll och krav trappas upp med våld och förnedring. Från Södermalm till Bogotá följer vi nedbrytandet av en ung kvinnas själ i en vardag där kärlek och våld går hand i hand. Hon försöker lämna, men lyckas inte. Till slut hittar Rebecca vägen ut till ett liv som är värt att leva, ett liv utanför buren.

Den osynliga buren är en stark livsberättelse om att känna sig fångad i en relation men också om frigörelse och att hitta kärleken till sig själv.

Det vackra bokomslaget kan verkligen lura dig. Innehållet i den är boken är verkligen inte vackert! Det handlar om hur en ung kvinna succesivt bryts ner av mannen hon älskar. Hur den passionerade kärlekshistorien ändras till att vara något annat och hur svårt det är att bryta sig loss från ett destruktivt förhållande. När jag läser den här boken önskar jag att den inte vore sann, men tyvärr är den det. Det är Rebecca Romeros egen historia, vilket gör att boken blir ännu mer smärtsam och svår att läsa. Orden, känslorna och smärtan blir mer påtaglig och man orkar inte läsa så långa stunder, eftersom det är verkligen jobbigt att läsa om hur hon har det. Den här boken sätter fingret på hur det kan vara att leva i ett destruktivt förhållande och hur svårt det är att bryta sig loss. Framförallt när det även finns barn med i bilden. Den visar också på vilken skam den som är drabbad  känner över att inte vara stark nog att bara lämna. Men det är ju faktiskt inte den som är utsatt som ska skämmas, utan det är ju förövaren som ska göra det! Den osynliga buren är en bok som jag varmt rekommenderar dig att läsa. Visserligen har du en jobbig och smärtsam läsning framför dig, men boken är så bra och så viktig att du helt enkelt inte får missa att läsa den!


 

02 oktober 2021

En familjetragedi av Mattias Edvardsson

Tre unga människor. Två mord. Men bara en sanning.

Småbarnspappan Bill lämnas kvar med dottern Sally när hans fru går bort i cancer. Ekonomin är körd i botten och för att gå runt hyr han ut ett rum till den unga kvinnan Karla, som har lämnat sin missbrukande mamma i Boden för att studera juridik i Lund. 

Karla tar extrajobb som städerska och hamnar hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Men snart förstår hon att allt inte står rätt till i huset. Varför tillbringar Regina dagarna instängd i ett mörkt sovrum?

Samtidigt befinner sig Jennica mitt uppe i en trettioårskris när hon får kontakt med Steven Rytter via Tinder. Det slår omedelbart gnistor mellan dem och de har en fantastisk sommar tillsammans. Men det är något med Steven som inte verkar stämma.

I slutet av sommaren hittas Steven och Regina mördade i sitt hem och frågorna hopar sig. Fram växer en berättelse om beroende, rättvis och moral. Vad, eller vem, måste offras?

Mästaren av psykologiska spänningsromaner Mattias Edvardsson är tillbaka med en ny bok!! Det finns böcker som man aldrig vill läsa ut, utan man vill fortsätta njuta av dem. Du vill verkligen veta hur boken slutar, men när du väl är där... Ja, då är den utläst och du fylls av saknad och funderingar kring vad ska jag nu läsa? Hur ska jag kunna hitta en lika bra bok, som den jag precis läst ut? En familjetragedi av Mattias Edvardsson är just en sådan bok! Boken är skriven i korta kapitel och med de olika personligheternas perspektiv på vad som sker, vilket gör boken väldigt lättläst och för den delen även snabbläst. Jag drog medvetet ner på tempot för jag ville verkligen inte läsa ut boken! Utan istället ville jag njuta av den så länge det bara gick. Detta var inte helt enkelt, eftersom boken har ett bra driv och egentligen ville jag ju fortsätta läsa för att se hur allt utvecklar sig. Hur hänger det ihop, vad hände egentligen och är Bill verkligen skyldig??? Mattias Edvardsson lyckas hålla dig som läsare på halster, du kastas fram och tillbaka i tankarna kring vem eller vilka som är mördaren/mördarna, till slut är alla tänkbara gärningsmän. Lyckades jag klura ut det? Kanske det... Det avslöjar jag i alla fall inte här! En familjetragedi är en av de bästa böckerna jag har läst det här året, så det enda jag kan göra är att säga: läs den här boken! Du får helt enkelt inte missa den!