21 oktober 2019

Nio främlingar av Liane Moriarty

Ett hus. Nio främlingar. Tio dagar som förändrar allt.

Den före detta bästsäljande romanceförfattaren Frances Welty anländer till Tranquillum House med värmvallningar, ett brustet hjärta och ett mycket smärtsamt paper cut. Tillsammans med åtta andra gäster ser hon fram emot tio dagar av lyxbehandlingar, meditation, nya vänskapsband och möjligen lite träning. Men kvinnan bakom det omtalade retreatet, den karismatiska Masha Dmitrichenko, har andra planer. I takt med att Mashas metoder blir allt märkligare inser de nio främlingarna att de omöjligt kan klara utmaningen de ställts inför utan varandras hjälp.

Nio främlingar är en roman om vad människor är beredda att göra för att läka, försonas och nå sina drömmar, berättad med samma karakteristiska värme och humor som i Liane Morartys succéromaner Öppnas i händelse av min död och Stora små lögner.

För dig som läst någon av Liane Moriartys tidigare böcker vill jag börja med att säga att Nio främlingar inte är skriven på det sätt som hon brukar skriva. Det vill säga att det börjar vid slutet, backar bandet till händelserna som ledde fram till slutet och vad som kommer därefter. Nej, det här är en bok som är skriven i en tidsenligt ordning. Blir boken därmed sämre? Nej, absolut inte. Liane Moriarty lyckas leverera en bok i toppklass, vars spänning stegras, allteftersom behandlingarna på Tranquillum House blir allt mer okonventionella och annorlunda. Du lever dig verkligen in i bokens handling och upplever det nästan som om du själv var en av gästerna, som åkt dit med förväntningar av att ha en lugn, avkopplande och lyxig vistelse på ett hälsohem, för att sedan upptäcka att det inte riktigt blev som du hade tänkt dig. Med risk för att avslöja för mycket stoppar jag recensionen här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar